Le Journal de l'Etape

Merckx-monument recht tegenover het geboortehuis van Merckx in Meensel-Kiezegem. (Bronsgieter Luc De Blick)

21. Rambouillet -Parijs (128 km)

Ewan bewijst dat hij de snelste is en pakt op de prestigieuze Champs Elysées zijn derde ritzege!

De gele trui van Peter kwam niet meer in gevaar, zodat hij voor het tweede jaar op rij dit Tourspel wint. Valerie is tweede op 3'32" en Chantal vervolledigt het podium op 4'15". Peter is ook winnaar van de Combiné.

Norman neemt de groene trui mee naar huis en Arno was gisteren al zeker van eindwinst in het bergklassement.

De No Change was dit jaar wellicht het meest spannende klassement en werd uiteindelijk gewonnen door Dirk die dankzij Lampaert zijn achterstand op Marco terug omzette in een voorsprong van 24".

Morgen volgt een afsluitende mail met de prijsverdeling.

20. Albertville - Val Thorens (59 km)

Nibali heeft dan toch zijn goede vorm gevonden tegen het einde van de Tour. Na een ingekorte etappe met moegestreden tenoren, mag Bernal het geel meenemen naar Parijs.

Peter verliest een handvol seconden met Kruijswijk maar blijft in het geel met een voorsprong van ruim drie minuten op Valerie. Peter blijft ook aan de leiding in de Combiné, maar verliest wel de bollentrui. Deze gaat - dankzij de 40 punten van Nibali - naar Arno, die meteen ook al zeker is van eindwinst in het bergklassement.

 

Nibali pakte ook 20 punten voor de groene trui waardoor Norman zijn voorsprong in dit klassement vergroot tot 22 punten. Morgen zijn er echter nog 70 punten te verdienen.... 

In de No Change, hoe kan het anders, hebben we weer een nieuwe koploper: Marco gaat Dirk nu 17" vooraf.

De rit op de Champs Elysées wordt dikwijls het eerste Natour-criterium genoemd, maar in het Tourspel kan deze rit zeker nog gevolgen hebben voor de meeste klassementen. 

19. Saint-Jean-de-Maurienne - Col de l'Iseran (89 km)

Bernal grijpt de macht in een ferm ingekorte etappe! Door de neutralisatie kreeg deze Tour dus een extra aankomst bergop.

In de algemene rangschikking loopt Peter verder uit op zijn eerste achtervolgers. Hij telt nu een voorsprong van 3 minuten op Chantal en 3 en een halve minuut op Valerie. De bollentrui en Combiné zijn ook in handen van Peter.

Norman koos vandaag voor Barguil en herovert daarmee de groene trui. Zijn voorsprong op Lieven bedraagt 10 punten.

Ik ben de tel kwijt maar in de No Change hebben we met Dirk nogmaals een nieuwe koploper. Dirk neemt meteen wel een ruime voorsprong van 1'18" op Kevin. Marco is derde op 1'42".

 

Morgen een ingekorte etappe van 59 km, waarvan de laatste 33 bergop. Koers van begin tot eind, wellicht tussen de klassementsrenners, zodat vluchters weinig kans maken. Tenzij de klassementsmannen zich nu al neerleggen bij het meesterschap van Bernal...

18. Embrun - Valloire (208 km)

Quintana vindt de benen van weleer terug. Hopelijk kan hij de lijn doortrekken, zodat we nog twee mooie klimetappes voorgeschoteld krijgen en de andere klassementsrenners wat sneller uit hun pijp moeten komen.

Peter verdedigde zijn gele trui uitstekend met Bardet, maar Kevin maakt een inhaalbeweging met Quintana en komt terug tot op 1'08". Peter neemt de bollentrui over van Norman en blijft uiteraard ook aan de leiding in de Combiné. Is er een nieuwe "Kannibaal" in de maak?

Norman verliest ook zijn groene trui, die gaat naar Lieven maar de verschillen aan de top van het puntenklassement zijn nog erg klein. Zoals andere jaren zal dit klassement pas op de Champs Elysées beslist worden.

Kevin maakt dag na dag progressie en leidt nu de No Change met een voorsprong van 1'16" op Jozef. 

Morgen een korte maar verraderlijke etappe, met een slopende aanhef richting Col de l'Iseran, gevolgd door een pittige afdaling om dan te finishen op de Montée de Tignes (7,4 km à 7%).

17. Pont du Gard - Gap (200 km)

Omvangrijke kopgroep waarin Trentin duidelijk de betere was. Vierde zege al voor Mitchelton-Scott, ploeg die enkel nog een standvastige kopman mist.

De vluchters verzamelden een voorsprong van  20 minuten en dat heeft zo zijn gevolgen voor de algemene rangschikking.... Peter had met Mollema opnieuw een renner mee en heeft nu een voorsprong van bijna drie minuten op zijn dichtste achtervolgers Cliff, Valerie en Kevin. Ook de Combiné houdt hij stevig in handen.

Norman heeft de voorbije twee etappes zijn groene trui keurig verdedigd en kan vanaf morgen aan de slag om zijn bollentrui veilig te stellen.

In de No Change neemt Cliff nu de leiding, Kevin volgt op 7".

Morgen duiken we de Alpen in en zullen de tijdsverschillen opnieuw oplopen dankzij de Col de Vars, de Izoard en de Galibier. Na deze laatste bergtop gaat het  19 km lang in dalende lijn, richting finish.

16. Nîmes - Nîmes (177km)

Ewan bezorgt zichzelf een tweede en Lotto-Soudal een derde dagsucces!

Weinig beweging in de klassementen van het Tourspel maar feit van de dag is wel de opgave van Fuglsang. De Deen was voor veel deelnemers een belangrijke pion waarop stellig gerekend werd voor de Alpentrilogie die er zit aan te komen....

Zoals we het stilaan gewoon zijn is er opnieuw een Change in de No Change: Cyriel neemt de leiding weer over van Gerard en heeft nu een voorsprong van 14" op Cliff.

Morgen een klassieke aankomst in Gap, maar door de hitte, vermoeidheid en col van derde categorie op 8 km van de finish, zou het wel eens een vluchtersetappe kunnen worden waarbij ook de klassementsrenners in de finale voor spektakel zorgen....

15. Limoux - Foix (185,5 km)

Simon Yates pakt zijn tweede Pyreneeënrit. Op een halve minuut een indrukwekkende Pinot en aanvalslustige Landa. Alaphilippe levert een kwart van zijn voorsprong in.

In de strijd voor geel diept Peter zijn voorsprong wat uit. Ike houdt goed stand en is nu tweede op 44". Ook Louis volgt nog binnen de minuut.

Norman houdt de groene en de bollentrui, maar het ziet er nu al naar uit dat het moeilijk wordt om beide klassementen te verdedigen. Er zullen keuzes gemaakt moeten worden...

De No Change is op dit moment het meest spannende klassement. Met Gerard hebben we weer een nieuwe leider, maar 4 deelnemers na hem staan nog binnen de minuut geklasseerd.

Na de rustdag begint een slopende slotweek! Het aantal beschikbare renners wordt steeds kleiner. Dat in combinatie met de zware bergetappes die nog volgen, zal er voor zorgen dat er met minuten wordt gegoocheld....

14. Tarbes - Tourmalet (117,5 km)

Macron bezocht de Tour en dat hebben de Fransen geweten. Dagwinst voor Pinot en met mogelijke eindwinst voor Alaphilippe mag voortaan rekening worden gehouden.

Veel grote namen zakken - in mindere of meerdere mate - door het ijs en dat maakt het er voor de deelnemers aan het Tourspel niet eenvoudiger op. 

Voorlopig leidt dit niet tot grote bewegingen in de top van de klassementen. Enkel in de No Change hebben we een nieuwe leider: met een luttele 4" verdringt Cyriel Jozef van de eerste plaats.

Op de Tourmalet vochten de klassementsrenners het onder elkaar uit, morgen krijgen de vluchters wellicht een vrijgeleide....

13. Pau - Pau (27,2 km ITT)

Alaphilippe nu ook oppermachtig in de tijdrit! Drama voor Wout, hopelijk volgt een spoedig herstel.

In de Algemene Rangschikking wordt haasje over gespeeld: Peter verovert opnieuw het geel en leidt nu met 29" voorsprong op Louis en 32" op Jozef.

In de andere klassementen geen noemenswaardige verschuivingen.

Morgen wellicht een etappe met grotere impact: aankomst op de Tourmalet….

Winnaar Simon Yates, hier bij de start van de 7de rit in Belfort, een week geleden (@DVDW)

12. Toulouse - Bagnères-de-Bigorre (209,5 km)

Simon Yates heeft geen klassementsambities maar zou in deze tweede Tourhelft wel eens een ferme rittenkaper kunnen worden. 

De klassementsrenners hielden vandaag een soort wapenstilstand, maar in het Tourspel zorgde deze etappe wel degelijk voor beroering!

In de Algemene Rangschikking hebben we een nieuwe leider: Jozef deed met Muhlberger een gouden zaak en gaat Peter nu met 21" vooraf.

Jozef houdt uiteraard ook de koppositie in de No Change en  Peter blijft de beste in de Combiné.

Norman draagt nog steeds de groene en de bollentrui, maar in beide klassementen komen zijn achtervolgers dichterbij.

Morgen tijdrit, maar Dennis - die veel deelnemers in hun ploeg hadden staan - heeft er vandaag al de brui aan gegeven. Benieuwd wat dit voor resultaat zal geven ….

11. Albi - Toulouse (167 km)

Ewan was zowat de enige topspurter die nog geen ritje had meegepikt. Bij deze is dat dan ook rechtgezet.

Een volledig vlakke rit en dus belangrijk voor het Puntenklassement waar Norman nu een voorsprong van 24 punten heeft.

In de andere klassementen zijn er nauwelijks verschuivingen.

Morgen is het opletten geblazen: twee cols van eerste categorie in de tweede helft van de etappe...

10. St-Flour - Albi (217,5 km)

Wat een ongelooflijk Tourdebuut voor Wout Van Aert! Na winst in de ploegentijdrit nu ook individuele winst na een massasprint waarin hij kleppers als Viviani, Ewan, Matthews en Sagan weet te verslaan.

Peter blijft in het geel en houdt ook de Combiné.

Norman leidt nu zowel het Punten- als het Bergklassement.

Voor de No Change komen nu nog 29 deelnemers in aanmerking. Jozef is de nieuwe leider.

Geniet van de rustdag!

9. St-Etienne - Brioude

Impey is sneller dan Benoot en houdt de Belgen van een derde ritzege af. Het peloton neemt een snipperdag en finisht op ruim 16 minuten, wat de rangschikking in het Tourspel grondig door elkaar schudt...

Peter verstevigt zijn leiderspositie in de algemene rangschikking, enkel Louis en Ike volgen nog binnen de minuut. Peter heeft nu ook de Combiné trui in handen.

Ook Louis draagt nu twee truien: die van het Puntenklassement en van de No Change.

Norman behoudt de bollentrui, maar ziet een aantal concurrenten dichterbij komen.

8. Mâcon - St-Etienne (200 km)

Formidabele stunt van Thomas De Gendt! Na één week zijn de Belgen en Nederlanders samen goed voor meer dan de helft van de ritzeges. Ongekende weelde....

Peter diept zijn voorsprong in de algemene rangschikking uit, maar het betreft nog steeds een secondenspel. Lieven houdt het groen. Norman blijft leider in het bollenklassement en neemt de Combiné over van Björn. In de No Change is Louis nu de nieuwe leider.

Winnaar Daryl Impey, hier bij de start van de 7de etappe in Belfort

(@DVDW)

7. Belfort - Chalon-sur-Saône (230 km)

Groenewegen bezorgt Jumbo-Visma een derde dagsucces in de eerste Tourweek! 

50 van de 54 deelnemers hebben Dylan in hun ploeg staan, zodat het voor de meesten onder ons een snipperdag werd met nauwelijks verschuivingen in het klassement.

Morgen wellicht andere koek met een typische rit voor "baroudeurs": 5 cols van 2de en 2 van 3de categorie....

6. Mulhouse - La Planche des Belles Filles (160,5 km)

Teuns boekt de mooiste zege uit zijn loopbaan, en zijn metgezel Ciccone verovert de gele trui. Mooie derde plaats ook voor Meurisse! De strijd tussen de favorieten voor de eindzege barstte pas los op 3 km van de finish, maar dat was genoeg om toch al een aantal conclusies te kunnen trekken.

Dat deden een aantal onder jullie ook: de meest opvallende keuze was om beste man Thomas nog even te bewaren.

Na minder dan een week hebben we nu in elk klassement één leider:

In de algemene rangschikking leidt Peter V. met een voorsprong van 4" op Björn en Ike.

Lieven voert het puntenklassement aan.

Norman deed met Ciccone een goede zaak en mag de Bolletjestrui omgorden.

Björn neemt met de Combiné en de No Change twee klassementen voor zijn rekening.

Morgen de langste etappe uit de Tour.

La Planche des Belles Filles - Duivel Dirk moedigt de grupetto aan (@DWDW)

Devenyns zijn werk zit er op. Rustig naar boven nu... (@DVDW)

Een vermoeid ogende Nibali staat na afloop de pers te woord (@DVDW)

Busje komt zo ... (@DVDW)

5. Saint-Dié-des-Vosges - Colmar (175,5 km)

 

Is Sagan weer de oude? Na de knappe winst vandaag wil ik dat best wel aannemen. In elk geval lijkt hij stevig op weg naar zijn zevende groene trui en telt hij nu al een voorsprong van 47 ptn in dit klassement.

 

Ook in de klassementen van het Tourspel komt er stilaan wat reliëf. Geert, Edwin en Peter V. die Sagan de eerste dag hadden gespaard, en er vandaag mee op de proppen komen, nemen de leiding in de algemene rangschikking. Geert maakt een sterk debuut in dit spel, en met Edwin (2016) en Peter (2018) hebben we twee ex-winnaars die aan de vooravond van de eerste bergetappe aangeven dat met de conditie alles in orde is!

In het bergklassement neemt Erik - met dank aan Meurisse - de leiding over van Martijn.

4. Reims - Nancy (213,5 km)

Na twee zeges voor Jumbo-Visma is Deceuninck - Quick Step nu al twee dagen aan het feest. 

Met Viviani hebben we opnieuw een winnaar die de meeste deelnemers in hun ploeg hebben staan. Weinig verschuivingen dus aan de top van het klassement, waar het lekker spannend blijft!

Sedert de start van de Tour is het de eerste etappe zonder "eigen selecties". Stilte voor de storm?

3. Binche - Epernay (215 km)

Alaphilippe bevestigt wat we allemaal al wisten: op een heuvelachtig parcours is hij nauwelijks nog te verslaan. 

Matthews wordt knap tweede en mengde zich ook al met succes in de tussenspurt waardoor hij vandaag 32 punten voor de groene trui sprokkelde.

Enkele deelnemers maakten hier dankbaar gebruik van en wisselden Alaphilippe in voor Matthews wat hen meteen aan de kop van het Puntenklassement brengt.

Martijn blijft intussen aan de leiding in het Bergklassement.

Alaphilippe op 300 m van de finish. Ritwinst en Geel, meer moet dat niet zijn. (@Dirk Vandewalle)

Aru, in de finale teruggeslagen door een lekke band, verliest meer dan een minuut. (@Dirk Vandewalle)

Poels, Teuns en Chérel. (@Dirk Vandewalle)

Mike Teunissen, het gele sprookje is voorbij... (@Dirk Vandewalle)

2. Brussel - Brussel (TTT 27,8 km)

Een weekendje Jumbo-Visma! Na de nipte zege van Teunissen, nu een duidelijk overwicht op gerenommeerde teams als Ineos, Deceuninck-Quick Step en Sunweb.

Het gros van de deelnemers scoort optimaal met hetzij Van Aert, Kruijswijk, Tony Martin of Bennett. Sommigen hebben er echter voor gekozen om Van Aert nog wat in de wachtkamer te zetten.

Intussen zijn er behoorlijk wat "eigen selecties"doorgevoerd zodat na twee ritten nog slechts 34 deelnemers in aanmerking komen voor de No Change. In de algemene rangschikking is het nog steeds drummen aan de top: 31 deelnemers staan er samen aan de leiding.

De Jumbo-Visma sneltrein op weg naar winst. @Arne De Greve

1. Brussel - Brussel (194,5 km)

Defilé te Brussel. Een breed lachende Quintana; wereldkampioen Valverde op de achtergrond.

Dirk Vandewalle met drievoudig Tourwinnaar Greg LeMond in de feesttent bij de Muur van Geraardsbergen. @DVDW

De passage in La Hulpe op 36 km van de finish. @ Erik Van Wijk

De eerste etappe levert al meteen een outsider als winnaar op. Mike Teunissen flitst in extremis nog voorbij Sagan en redt de meubelen voor Jumbo-Visma, na de val van Groenewegen. Ewan wordt derde en pikt ook enkele bonificatieseconden mee.

Geen enkele deelnemer heeft Teunissen in de ploeg staan, maar Sagan heeft wel bijna iedereen. Enkele stoutmoedigen hebben het aangedurfd om Sagan te vervangen door een andere renner uit hun ploeg. Het vervolg van de Tour zal ons leren of deze strategie iets opbrengt...

Zoals verwacht starten de klassementen met een pak ex-aequo's, maar daar komt geleidelijk aan wel verandering in...