Le Journal de l'Etape

IMG_4450.jpg
IMG_4439.jpg

Merckx-monument recht tegenover het geboortehuis van Merckx in Meensel-Kiezegem. (Bronsgieter Luc De Blick)

20. Libourne - Saint-Émilion 30,8 km

Van Aert heeft de fel begeerde tijdritzege beet. Meteen een opsteker richting Olympische Spelen!

Ruben blijft stevig in het geel. Geert C. volgt op 6'47", Kevin op 8'53". 

Arne neemt de bollentrui mee naar huis. Peter V. wipt over Ernst-Jan naar de tweede plaats. Het verschil is 1 punt en op weg naar Parijs is er ook nog 1 punt te verdienen. In de Combiné heeft Ernst-Jan dan weer een voorsprong van 6 punten op Peter V.

Zoals elk jaar blijft de strijd om groen superspannend tot op de laatste dag. Valerie heeft een voorsprong van 10 punten op Dirk. Henriette is derde op 20 punten. Met de tussenspurt erbij zijn er vandaag nog 70 punten te verdienen.

In de No Change heeft Peter L. nu nog een voorsprong van 4'03". In principe moet dat genoeg zijn voor eindwinst in dit klassement, maar de Champs-Élysées heeft al vaker voor verrassingen gezorgd....

Alert zijn vandaag is de boodschap: Patrick Lefévere denkt dat het vandaag niet tot een massaspurt komt, omdat te veel ploegen nog geen rit hebben gewonnen en werk zullen maken van een ontsnapping. Voor de groene trui van Mark Cavendish zou dit niet eens een slechte zaak zijn...

19. Mourenx - Libourne 207 km

Mohoric was de sterkste in de kopgroep en wint zijn tweede etappe. In de Tour wordt het stilaan een gewoonte dat de laatste vlakke rit vóór het slotweekend uitmondt in een monsterontsnapping met gigantische tijdsverschillen. Enkele deelnemers hebben daarop geanticipeerd en brachten Stuyven of Van Moer in stelling. Anderen hadden eerder al Izaguirre in de ploeg gebracht of hadden Gesbert in hun startploeg. 7 deelnemers waren aldus mee in de kopgroep en zorgen voor een zoveelste omwenteling in de strijd voor de gele trui.

Ruben herovert de gisteren verloren gele trui en neemt een serieuze optie op de eindzege. Geert C. volgt als tweede op bijna zeven minuten! Om de ereplaatsen op het podium wordt het wel nog bikkelen. Kevin is derde op 8'47", Vital staat vierde op 9'06" en Otto vijfde op 11'35".

Ongewijzigde situatie in het puntenklassement: Dirk en Valerie delen de leiding, Edwin volgt op 10 punten, Niels en Ernst-Jan op 12 punten. Sowieso blijft het erg spannend want in de resterende ritten zijn in totaal nog 90 punten te verdienen.

Arne is bergkoning, maar ook Ernst-Jan en Peter V. zijn al zeker van het podium in dit klassement, alleen zou hun onderlinge volgorde in theorie nog kunnen veranderen.

De Combiné blijft stevig in handen van Ernst-Jan. Zijn voorsprong op Kevin bedraagt 10 punten.

De No Change telt nu nog 11 deelnemers. Peter L. ligt nog steeds met 10 minuten voorop, maar heeft enkel nog uitgevallen renners in de ploeg. Dat betekent dat hij in de twee resterende etappes telkens de tijd krijgt van de laatste renner in de officiële uitslag. Zal 10 minuten voldoende zijn om zijn leidersplaats te verdedigen??

 

18. Pau - Luz Ardiden 129,7 km

Pogacar toont nogmaals wie de sterkste is. Peter V. en Marco waren de enigen die de Sloveen  nog in de ploeg hadden, maar winnen slechts zes seconden terug op de eerste achtervolgers. Kleine tijdsverschillen trouwens tussen de toppers in deze laatste bergrit: 12 renners finishen binnen de minuut van de winnaar.

Toch levert dit een nieuwe leider op in de algemene rangschikking van het Tourspel: Ernst-Jan mag zijn eerste gele trui omgorden. Ruben volgt op 1'04", Peter V. op 2'57". Ernst-Jan behoudt ook zijn voorsprong van 13 punten in de Combiné.

Aan de kop van het puntenklassement heeft Dirk het gezelschap gekregen van Valerie: beiden tellen 418 punten. Edwin is derde op 10 punten.

We kennen ook een eerste winnaar: Arne is nu al mathematisch zeker van het bollenklassement. Met nog 2 cols van 4de categorie te gaan, heeft hij een geruststellende voorsprong van 29 punten op Ernst-Jan.

In de No Change loopt Peter L. verder uit naar een voorsprong van net geen 10 minuten.

Morgen een wel heel vlakke rit: wordt het een massaspurt of een monsterontsnapping van mannen die hun laatste kans op ritwinst willen grijpen?

 

 

17. Muret - St-Lary-Soulan Col du Portet 178,4 km

 

Pogacar wint de koninginnenrit na een schitterende strijd tussen de drie beste klimmers in deze Tour. 20 deelnemers hadden één van de drie in hun ploeg en doen een goede zaak in de diverse klassementen. Zoals het een koninginnenrit betaamt, werden de rangschikkingen goed door elkaar geschud en hebben we in alle klassementen een wissel aan de top.

In de algemene rangschikking komt Ruben aan de leiding. Ernst-Jan is tweede op slechts 34" en Peter L. derde op 2'07".

Ook in het puntenklassement een nieuwe leider: Dirk heeft 2 punten voorsprong op Niels. Valerie is derde op 9 punten.

Arne diept met Pogacar zijn voorsprong in het bergklassement verder uit: Ernst-Jan volgt als tweede op 42 punten, Kevin is derde op 43 punten.

Ernst-Jan is de nieuwe leider in de Combiné; hij neemt er meteen een voorsprong van 13 punten op Wendela.

En in de No Change neemt Peter L. het over. Ik volg als tweede op 7'44".

Morgen een tweede zware Pyreneeënetappe met aankomst bergop (Luz Ardiden - 13,3 km à 7,4%).

 

16. Pas de La Case - Saint-Gaudens 169 km

Konrad deelt zijn rit heel knap in en soleert naar winst. De groep der favorieten en het peloton op ruime achterstand. Marco plukt meteen de vruchten van zijn wissel op de tweede rustdag en maakt een sprong van de 46ste naar de 14de plaats in de algemene rangschikking. Marco was de enige met Konrad in de ploeg, maar er waren ook acht deelnemers met Colbrelli, Matthews of Gaudu in de kopgroep vertegenwoordigd.

In de strijd voor geel zien we een hergroepering aan de top van het klassement: ik blijf aan de leiding, Ruben wipt dankzij Matthews van de 15de naar de 2de plaats en volgt op 1'02". Peter L. is derde op 1'13". Met 15 deelnemers binnen de 10 minuten van de geletruidrager belooft het nog erg spannend te worden.

Naar jaarlijkse gewoonte wordt ook in het puntenklassement fel gestreden. Niels pakt nu de leiding en telt 4 punten voorsprong op Henriette.

Niels is ook de nieuwe leider in de Combiné en telt er 3 punten voorsprong op Ernst-Jan.

Arne loopt uit in het bergklassement en heeft nu een voorsprong van 37 punten op Chantal.

De No Change vertoont vandaag geen verschuivingen aan de top.

In de klassementen zijn alle doorgegeven vervangingen reeds verwerkt.

15. Céret - Andorre-La-Vieille 191,3 km

Sepp Kuss bezorgt het fel geteisterde Jumbo-Visma een tweede ritzege. Niemand heeft Kuss in de ploeg staan zodat Frederic, André en Robbert met Valverde de beste zaak deden.

Dankzij Gaudu ga ik in de gele trui de rustdag tegemoet. Peter L. volgt op 1'13", Peter V. op 2'31". Ook in de No Change hebben we dezelfde nrs. 1 en 2. Twee ploegen die nog geen enkele eigen selectie of vervanging hebben gedaan, hebben het momenteel voor het zeggen. Hoe lang kunnen zij dat volhouden?

In het puntenklassement is er dagelijks een nieuwe leider. Na vandaag is het Valerie die de groene trui mag omgorden. Ze heeft een voorsprong van 7 punten op Wendela en 10 punten op Ike.

De bollentrui is stevig in handen van Arne die met Woods en Poels een sterke tweedaagse kende en 27 punten meer heeft dan eerste achtervolger Chantal.

In de Combiné gaat Wendela nipt Peter V. vooraf. Het verschil is 1 punt.

Morgenavond worden de aangepaste klassementen en Spelersoverzichten na het doorgeven van de vervangingen op de website gezet.

 

 

14. Carcassonne - Quillan 183,7 km

Mollema in zijn gekende stijl!

Zowat de helft van de deelnemers had iemand mee in de ruime kopgroep en hield de verschillen beperkt.

Peter V. vergroot dankzij Woods zijn voorsprong in de alg. rangschikking tot méér dan 1 minuut en wordt ook leider in de Combiné. 

Wendela behoudt het groen en heeft een voorsprong van 3 punten op Ike.

In het bergklassement is Arne - ook dankzij Woods - nu alleen leider.

Mijn voorsprong op Peter L. in de No Change is met 20" geslonken tot 1'13".

Morgen trekken we echt het hooggebergte in en gaan we op de Port d'Envalira (2408 m) naar het dak van de Tour.

13. Nîmes - Carcassonne 219,9 km

 

Heel even leek een waaierfinale in de maak, maar het werd gewoon Cav die zijn vierde rit won en het record van Merckx evenaart. De kannibaal ligt er niet wakker van en heeft nog wel een paar andere records...

In de algemene rangschikking, het bergklassement en de No Change nauwelijks wijzigingen.

In het puntenklassement leidt Wendela dankzij Matthews met een voorsprong van 4 punten op Henriette en Ike.

Wendela gaat ook voorop in de Combiné, Peter V. volgt op 2 punten, Otto op 3.

Met de opgave van Yates kleurt het Spelersoverzicht weer bloedrood en de tweede rustdag zal niks te vroeg komen. Intussen zijn reeds 18% van de Tourrenners uitgevallen, wat betekent dat vanaf de tweede rustdag elke dag 1 renner kan vervangen worden mits het inleveren van 1 minuut in de alg. rangschikking, 10 punten voor de groene trui en 5 punten voor het bergklassement.

 

 

12. St.-Paul-Trois-Châteaux - Nîmes 159,4 km

 

Knappe en verdiende zege van Politt. Het peloton op ruim een kwartier. 

Met Küng, Greipel of Alaphilippe konden een 14-tal deelnemers hun positie in de alg. rangschikking opkrikken. Wie vandaag de goede vlucht miste, hoeft niet meteen te panikeren; ik heb het vermoeden dat er nog dergelijke etappes zitten aan te komen.

Peter V. kon met Bissegger de schade beperken en blijft aan de leiding. Ik volg op 45" en Chantal op 46". Voor alle duidelijkheid: als organisator hou ik er mij elk jaar aan om tijdens de Tour geen enkele eigen selectie of vervanging in mijn ploeg aan te brengen, ook al is de kans groot dat ik onvoldoende renners heb om tot in Parijs te raken. Momenteel sta ik wel aan de leiding in de No Change met een voorsprong van 1'33" op Peter L.

In het puntenklassement opnieuw een wissel aan de top: Henriette neemt over van Valerie en telt een voorsprong van 12 punten op Wendela.

Weinig beweging in het bergklassement: Arne en Remi samen op kop.

Peter V. heeft naast geel ook de Combiné in handen. Wendela volgt op 9 punten.

 

11. Sorgues - Malaucène  198,9 km

 

 

De kopgroep met van links naar rechts: Elissonde, Alaphilippe, winnaar Van Aert, Mollema en Durbridge.

(Foto @gavingheselle)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dylant Teuns, winnaar van de achtste etappe, neemt een snipperdag. (Foto @gavingheselle)

Klasbak Van Aert verwerft zijn plaats in de legende van de Mont Ventoux!

Zij die de Belg gisteren opspaarden, werden beloond voor hun vertrouwen. 

In de algemene rangschikking loopt Peter V. iets verder uit. Zijn voorsprong op Kevin bedraagt 40". Chantal is derde op 46".

Valerie neemt de groene trui over van Ike. Wendela volgt hier op 5 punten.

Ook het Combiné-klassement is nu in handen van Valerie.

In het bergklassement eveneens een wijziging aan de top: Arne en Remi delen nu de leiding.

In de No Change behoudt Peter L. de leiding.

Donderdag en vrijdag in principe twee kansen voor de spurters, maar na zo'n zware eerste Tourhelft zou het wel eens voor de 'baroudeurs' kunnen zijn. En als vrijdag de wind een beetje meedoet, zit er misschien een leuke waaieretappe aan te komen....

10. Albertville - Valence  190,7 km

 

Cavendish - de man die vorig jaar geen ploeg vond - wint zijn derde Touretappe! 

Een aantal deelnemers zetten Van Aert, die tweede werd, nog even in de wachtkamer.

In de algemene rangschikking houdt Peter V. de leiding. Otto volgt op 11 seconden.

Ike behoudt de groene trui maar Valerie is wel tot op één punt genaderd. Valerie schuift ook in het Combinéklassement op naar de tweede plaats, Otto blijft er wel leider.

In het bergklassement geen wijzigingen: Viviane heeft nog steeds een voorsprong van 11 punten op Arne en Remi.

De No Change wordt aangevoerd door Peter L. Halfweg de Tour komen nog 16 deelnemers in aanmerking voor dit klassement.

V2 (2).jpg
V3 (2).jpg

1ste Rustdag

 

Maar liefst 29 vervangingen werden doorgevoerd! De nieuw ingebrachte renners staan in het Spelersoverzicht in het groen aangeduid.

 

De klassementen zien er toch iets anders uit na deze wissels.

Een overzicht van de truien:

- Geel: Peter V.

-Groen: Ike

-Bollen: Viviane

-Combiné: Otto

- No Change: Peter L.

Morgen opnieuw een kans voor de spurters. 

                                               De eerste bezoekers komen al toe op de Mont Ventoux (11de etappe)

                                                                                         (foto@gavingheselle)

 

9. Cluses - Tignes 144,9 km

O'Connor schudt een formidabele solo uit zijn benen en wint de rit met vijf minuten voorsprong! Wordt dit een Tour met vooroorlogse tijdsverschillen?

Ook in het Tourspel wordt er al meer met minuten gerekend. Negen deelnemers hadden O'Connor getipt en maken een grote sprong voorwaarts in de algemene rangschikking. Peter V. is de nieuwe geletruidrager. Chantal volgt op 46", Otto op 1'11". Peter heeft eveneens een mooie voorsprong in de Combiné.

Joris komt dankzij Colbrelli in het bezit van de groene trui. Wendela is tweede met slechts 2 puntjes minder.

Viviane verovert met Quintana de bollentrui en heeft een riante voorsprong van 11 punten op Arne.

Chantal staat aan de leiding in de No Change. Haar voorsprong op Peter L. bedraagt 36".

Morgenavond worden de nieuwe klassementen na het doorgeven van de vervangingen opgemaakt.

8. Oyonnax - Le Grand-Bornand 150,8 km

 

Teuns wint een fenomenale etappe, terwijl Pogacar drie minuten sneller klimt dan de rest en de vraag zich stelt hoeveel klassementsrenners nu nog in de Tour aanwezig zijn.

Vier deelnemers hadden Teuns op hun lijstje en doen een goede zaak in het klassement, maar Valerie wist met Woods de schade te beperken en neemt de gele trui over van Dirk. Johan volgt op 1", Niels op 12". Valerie staat ook aan de leiding in het bergklassement en de No Change.

Henriette en Niels voeren het puntenklassement en de Combiné aan.

Morgen hebben we met de Montée de Tignes (21 km à 5,6 %) de eerste aankomst bergop. 

 

 

7. Vierzon - Le Creusot 249,1 km

Een ijzersterke Mohoric wint solo deze boeiende en razend snel verreden etappe. Mohoric verzamelde onderweg en aan de finish ook nog eens 18 seconden bonificatie.

Vijf deelnemers hebben de Sloveen in hun ploeg staan. Dirk was de best geklasseerde onder hen en verovert de gele trui. Valerie volgt op 10", Johan op 14".

Dirk leidt ook de Combiné en de No Change en voert samen met Valerie, Niels en Johan het bergklassement aan.

In het puntenklassement deelt Henriette, de leiding met Niels.

Morgen eerste bergetappe met een pittige finale waarbij drie cols van eerste categorie voor de schifting zullen zorgen. Hopelijk krijgen we strijd op twee fronten en wordt er een vers blik aanvallers in de strijd gegooid terwijl de klassementsrenners een eerste kans krijgen om topfavoriet Pogacar het vuur aan de schenen te leggen...

6. Tours - Châteauroux 160,6 km

Cavendish en Châteauroux: een meer dan geslaagd huwelijk!

Niemand had Cav nog in de aanbieding, maar een drietal deelnemers beschikten wel nog over Philipsen die tweede werd. Zo ook Henriette die dankzij het spel van de bonificaties de gele trui verovert. Frederic volgt op twee seconden. 

Philipsen deed het ook goed bij de tussenspurt zodat Henriette in het puntenklassement meteen al een voorsprong van 16 punten heeft. Ze neemt eveneens de leiding in de Combiné en No Change klassementen.

In het bergklassement geen wijzigingen: Erik blijft op kop.

Morgen een etappe voor de aanvallers. Nemen de klassementsmannen daags voor de eerste bergrit een snipperdag en komt er een monsterontsnapping tot stand? En vooral: wie zal er mee zijn vooraan?

Ventoux1.jpg

5. Changé - Laval (ITT) 27,2 km

 

 

 

 

 

 

Laval: sluis op de Mayenne en basiliek Notre-Dame d' Avesnières

 

Fenomeen Pogacar klopt de tijdritspecialisten en verkoopt zijn concurrenten voor eindwinst een ferme dreun. van der Poel behoudt het geel en bewijst dat, als hij echt gemotiveerd is, hij ook wel een stukje tegen de klok kan fietsen. Ook nu weer, zijn hij en Van Aert vlakbij elkaar te vinden in de uitslag...

Van Pogacar wordt blijkbaar nog veel moois verwacht in deze Tour: maar liefst 23 deelnemers verkozen hem nog wat in hun ploeg te houden. Voor het No Change klassement komen nu nog 33 deelnemers in aanmerking.

Na de tijdrit is het aantal leiders in de klassementen nu teruggebracht tot 9. Erik begint aan zijn vijfde dag in de bollen.

4. Redon - Fougères 150,4 km

Cavendish kan het nog en brengt de stand tussen Deceuninck Quick-Step en Alpecin-Fenix op 2 - 2.

Helemaal onverwacht was het niet, want maar liefst 32 deelnemers hadden Cav in hun ploeg opgenomen.

Het aantal ex-aequo's aan de leiding wordt verder uitgedund tot 19.

Misschien brengt de tijdrit morgen wat meer reliëf in de klassementen.

Laval24.jpg
Laval23.jpg

 

3. Lorient - Pontivy 182,7 km

 

Na een heuse brokkenfinale was Tim Merlier de snelste van een uitgedunde spurtersgroep. Met Philipsen op twee en van der Poel nog steeds in het geel, staat de vreugde bij Alpecin-Fenix in schril contrast met de doffe ellende bij veel andere ploegen. Na Gesink, Thomas, Haig, Roglic, kwam ook Ewan zwaar ten val. De Australiër staat wel nog in de uitslag als laatste en in dezelfde tijd als de winnaar, maar liep een sleutelbeenbreuk op en zal morgen niet meer starten.

Net als de vorige ritwinnaars was ook Merlier niet echt een verrassing en na dag drie hebben we nog steeds 31 ex-aequo's die de klassementen aanvoeren. Vandaag sprokkelde niemand punten voor het bergklassement, morgen en overmorgen zijn er geen punten te verdienen. Dit betekent dat Erik nog minstens drie dagen de bollentrui behoudt.

Na het uitvallen van Haig en vooral Ewan kleurt het Spelersoverzicht plots wel heel erg rood.....

 

2. Perros-Guirec - Mûr de Bretagne 183,5 km

Jachthaven en vuurtoren van Perros-Guirec, startplaats van de tweede etappe (@petercallewaert @Photosynthesis.be)

Op zijn tweede Tourdag doet Mathieu van der Poel wat zijn opa nooit gelukt is: de gele trui veroveren. Je zou voor minder emotioneel worden.

Net als Alaphilippe gisteren was van der Poel een te verwachten winnaar die bijna alle deelnemers in hun ploeg hadden staan. 47 deelnemers leiden dus alle klassementen behalve het bergklassement dat in handen van Erik blijft.

1. Brest - Landerneau 187 km

Een indrukwekkende Alaphilippe wisselt na een door valpartijen ontsierde rit zijn regenboogshirt in voor de gele trui. Loopt hij morgen nog verder uit?  

De meesten onder ons hadden Juju in hun ploeg staan, maar sommigen kozen er toch voor hem nog wat in de wachtzaal te zetten en kozen voor een eigen selectie.

Veel ex-aequo's dus in de diverse rangschikkingen, maar we hebben wel al een leider in het bergklassement: dankzij Schelling vertrekt Erik morgen in de bollentrui!

 

jachthaven Perros.jpg
vuurtoren Perros.jpg