top of page

Le Journal de l'Etape

paris1.jpg
paris2.jpg

(Foto's @ Norman Vanoverbeke)

21. St.-Quentin-en-Yvelines - Paris Champs Elysées (115,1km)

 

Meeus win bij zijn Tourdebuut meteen de meest prestigieuze sprintetappe. Geen enkele deelnemer had hem nog in de ploeg. Vandaag werden geen bonificatieseconden toegekend en werden de tijden opgenomen bij het ingaan van de laatste ronde. Deze tijden zijn van toepassing in het Tourspel. Er werden aan de finish ook geen punten voor de groene trui toegekend, zodat enkel de punten bij de tussenspurt in aanmerking worden genomen.

Geen wijzigingen dus in de algemene rangschikking: Joris wint de 10de editie van het Tourspel met een voorsprong van net geen minuut op Lieven. René is derde op 4'20", Björn vierde op 5'17" en Norman vijfde op 7'02".

In het puntenklassement verzekerde Valerie (495 punten) zich met Coquard van de groene trui. Voor de ereplaatsen werd het toch nog knokken. Eddie wordt uiteindelijk 2de op 24 punten en Benjamin is 3de op 30 punten.

Het bergklassement lag gisteren al vast: Gavin totaliseert 154 punten en mag zich een jaar lang bergkoning noemen. Ik ben tweede met 146 punten, Joris derde met 145 punten.

In de Combiné wisselden de nummers 1 en 2 nogmaals: Joris wint met 2 punten voorsprong op René.

Ike wint voor het tweede jaar op rij de No Change. Kath is tweede op 2'46", Gerard derde op 5'10".

Jaak ontpopte zich tot de onbetwiste heerser van de Superstrijdlust. Hij wint dit klassement met overmacht. Alex is 2de op ruim een half uur.

20. Belfort - Le Markstein Fellering (133 km)

 

Pogacar was voldoende gerecupereerd en won de prestigespurt voor Gall en Vingegaard. 

Zowel Joris als Lieven zaten met Simon Yates in de kopgroep zodat de stand om geel ongewijzigd blijft: Joris leidt met 59" voorsprong op Lieven. René is derde op 4'20", Björn vierde op 5'17" en Norman staat vijfde op 7'02".

Dankzij van der Poel kon Valerie haar voorsprong in het Puntenklassement vergroten. Frederic en René delen de tweede plaats op 21 punten. Eddie volgt op 24 punten, Cyriel is vijfde op 25 punten en Benjamin telt als zesde 30 punten minder. Morgen zijn er nog 70 punten te verdienen, zodat hier zeker nog verschuivingen kunnen gebeuren.

Het bergklassement ligt in een definitieve plooi (morgen is er nog 1 punt te behalen): dankzij Ciccone kan Gavin zich dit jaar tot bergkoning kronen met een totaal van 154 punten. Zelf strand ik op een 2de plaats met 146 punten en Joris is derde met 144 ptn.

In de Combiné is het opnieuw haasje-over tussen René en Joris. René leidt met één punt voorsprong.

In de No Change behoudt Ike een voorsprong van 2'46" op Kath.

In de Superstrijdlust loopt Jaak steeds verder uit. Eerste achtervolger Alex volgt op ruim een half uur.

Morgen het avondcriterium in Parijs!

 19. Moirans-en-Montagne - Poligny (172,8 km)

 

De monsterontsnapping kwam er en de meeste deelnemers waren mee voorin. Marco was de enige die nog over Mohoric beschikte en klimt hierdoor op naar een 8ste plaats in de algemene rangschikking.

De gele trui wisselt opnieuw van schouders: Joris zat met van der Poel mee in de eerste achtervolgende groep en kon zo een mooie kloof slaan ten opzichte van Lieven (Alaphilippe). Lieven volgt nu op net geen minuut. René staat derde op 3'47" maar wordt op de hielen gezeten door Björn die met O'Connor een goede zaak deed.

Ook Valerie kon dankzij O'Connor haar voorsprong in het puntenklassement uitbouwen. Frederic volgt op 12 punten, Cyriel op 17 punten.

In het bergklassement is het stilte voor de storm. Joris behoudt een voorsprong van 3 punten op Gavin. Morgen zijn er 37 punten te verdienen en volgt er wellicht een ultieme jump van één of meerdere deelnemers.

Door zijn machtsovername in de algemene rangschikking leidt Joris nu ook de Combiné. René volgt op 1 punt.

In de No Change kon Ike dankzij Pidcock vier seconden verder uitlopen. Kath volgt op 2'54", Gerard op 5'10".

De Superstrijdlust wordt gedomineerd door Jaak. Zijn tussenkomsten leverden hem intussen meer dan een uur tijdwinst op en in het klassement telt hij ruim een kwartier voorsprong op Alex. Arne is derde op bijna een half uur.

Morgen een dagje Vogezen met maar liefst 6 beklimmingen. De hamvraag blijft: wordt het een rit voor de aanvallers of willen Pogacar en Vingegaard nog eens duelleren voor de zege? Voor de algemene rangschikking van het Tourspel zou het wel eens een heel belangrijke etappe kunnen worden: in het beste geval hebben de deelnemers nog 5 renners in hun ploeg. De kans om mee te zijn in een ontsnapping of om nog over een sterke klassementsman te beschikken, is veel kleiner dan bij aanvang van de Tour. Ettelijke minuten kunnen dus gewonnen of verloren worden....

 18. Moûtiers - Bourg-en-Bresse (184,9 km)

 

We zagen in deze Tour veel atypische zaken, zo ook vandaag: een groep met amper 4 vluchters die uit de greep van het peloton blijft. Berewerk van Campenaerts die, zoals ik eerder aangaf, de vorige twee ritten wellicht wat op reserve reed.

 

Cyriel is de enige die Asgreen in de ploeg had en de 10 bonificatieseconden meepikt. Nauwelijks beweging dus in de algemene rangschikking (Lieven in het geel, Joris op 11"), de No Change (Ike blijft leider, Kath op 2'50"), de Superstrijdlust (Jaak loopt nog een halve minuut verder uit) en in het bollenklassement (Joris 3 punten meer dan Gavin).

 

In het puntenklassement is er wel een hergroepering aan de top. Valerie blijft in het groen getooid, maar Frederic is met Jordi Meeus tot op 1 punt genaderd en Cyriel bezet dankzij Asgreen de derde plaats op 6 punten. De traditie wil dat het puntenklassement pas in de allerlaatste etappe wordt beslist en het ziet er naar uit dat dit ook dit jaar het geval zal zijn.

 

De verschuivingen in het puntenklassement zorgen voor een nieuwe leider in de Combiné: René (18 ptn) leidt nu de dans en gaat Joris met één puntje vooraf. 

Morgen opnieuw een vlakke etappe, maar één die op papier meer geschikt is voor een monsterontsnapping. Of zit de frustratie bij de sprintersploegen zo hoog dat ze morgen de boel op slot houden?

albertville.jpg
Rit 18 - Afscheid van het hooggebergte via Albertville (@ Norman Vanoverbeke)
Gall.jpg
Majka.jpg
Pogy.jpg
vinge.jpg
Linksboven: op 4 km van de top, Gall op weg naar de ritzege.
Rechtsboven: Eerste achtervolgers Majka en Simon Yates.
Linksonder: Vingegaard op weg naar de Tourzege...
Rechtsonder: een leeggereden Pogacar op sleeptouw genomen door Soler
(Foto's @ Norman Vanoverbeke)

 17. St. Gervais Mt.-Blanc - Courchevel (165,7 km)

 

Gall kan stilaan de revelatie van deze Tour worden genoemd. Pogacar zakt door het ijs en zonder ongelukken wenkt een tweede Tourzege voor Vingegaard.

In het Tourspel blijft het onverminderd spannend. Zowel Lieven als Joris hadden Gall in hun ploeg staan zodat het verschil tussen hen in de algemene rangschikking 11 seconden blijft. René volgt als derde wel al op 4 minuten.

In het Puntenklassement komt Edwin tot op 9 punten van leider Valerie.

Met onder meer de dubbele punten op de Col de Loze verwierf Gall vandaag 50 punten in het bergklassement. Een goede zaak voor Joris die nu 140 punten heeft, 3 meer dan Gavin.

Ook de Combiné is nu in handen van Joris.

In de No Change heeft Ike de leiding genomen. Kath volgt op 2'50".

30 deelnemers hebben intussen tijdwinst geboekt met hun eigen selecties en/of vervangingen en staan in het klassement voor de Superstrijdlust. Jaak pakte tot hiertoe het meeste winst: ruim drie kwartier. Arne volgt als tweede op meer dan tien minuten.

Morgen opnieuw een vlakke etappe. Wordt het een massaspurt of is het peloton moe en zorgen renners die zich gisteren en vandaag "gespaard" hebben voor een monsterontsnapping?

accès loze.jpg
loze 6 km.jpg
loze 5km.jpg

 16. Passy-Marlioz - Combloux (ITT - 22,4 km) 

 

WAT WAS DAT? Ik had het vorige week nog over Bahamontes die op de Puy de Dôme de sterktste klimtijdrit uit de geschiedenis van de Tour reed. De Spanjaard was toen 8,98 % sneller dan zijn 10% sterkste concurrenten. Vingegaard overtreft Bahamontes en was vandaag 9,19 % beter dan zijn sterkste concurrenten. Pogacar had zeker geen slechte dag, want was 4,64 % sterker dan de concurrentie en haalde daarmee zijn niveau van op La Planche des Belles Filles toen hij Roglic onttroonde.

De spanning in de Tour lijkt wat weg te ebben maar in het Tourspel is dit allerminst het geval! In alle klassementen blijven de verschillen bijzonder klein.

Lieven verovert de gele trui en telt een luttele 11 seconden voorsprong op Joris.

Valerie behoudt het groen, maar Edwin is genaderd tot op 11 punten.

In het bergklassement neemt Joris dankzij de 3 punten van Vingegaard de leiding. Kevin volgt op 1 punt.

In de Combiné delen René en Joris de eerste plaats.

Julie leidt voor de tweede dag op rij de Superstrijdlust maar Jaak is genaderd tot op 10 seconden.

Peter V. voert nog steeds de No Change aan maar Ike doet een halve minuut van zijn achterstand af en volgt nu op 1'25".

Morgen gaan we boven de 2.000 meter en er wordt ook regen voorspeld. Gaan we naar een apocalyptische etappe met nog een spectaculaire wending?

leclerc.jpg
cochonou.jpg
De karavaan trekt de tijdrit op gang
(Foto's @ Norman Vanoverbeke)
Vinge2.jpg
Vinge1.jpg
Ciccone.jpg
Campenaerts.jpg

Boven: Fenomenale Vingegaard wint de tijdrit en zet wellicht de Tour naar zijn hand....

Linksonder: Ciccone was de snelste op de klim en graait 5 bergpunten mee.

Rechtsonder: Campenaerts eindigt als werelduurrecordhouder voorlaatste in de tijdrit op precies 10 minuten. Extra-rustdag om morgen mee te gaan in de ontsnapping?

(Foto's @ Norman Vanoverbeke)

 TWEEDE RUSTDAG 

 

27 deelnemers brachten tijdens de rustdag versterking aan met één tot vier vervangingen. Dit schudt de rangschikkingen natuurlijk door elkaar.

Kevin deed geen vervangingen en heeft nu meer dan een minuut voorsprong op eerste achtervolger Lieven. Hij komt ook nipt in het bezit van de bollentrui.

Valerie blijft het groen houden, maar ziet haar voorsprong dalen tot 17 punten op Dominique en 20 punten op Frederic.

Peter V. leidt opnieuw de Combiné en heeft in de No Change een voorsprong van 1'56"op Ike. Gerard als derde, volgt al op bijna zes minuten.

Julie neemt het voortouw in de Superstrijdlust met een voorlopige tijdwinst van 25'27". Jaak volgt op 1'30".

Morgen een rit tegen de klok waarvan het moeilijk te zeggen is of het nu al dan niet een klimtijdrit is.   

 15. Les Gets Les Portes du Soleil - St. Gervais Mt.-Blanc Le Bettex (179 km) 

 

Wout Poels bleek de sterkste in de kopgroep. Bart is de enige deelnemer met Poels in de ploeg en doet daarmee een goede zaak in de diverse klassementen.

Negen deelnemers hadden Van Aert nog in de rangen, zo ook Joris die opschuift naar de 2de plaats in de algemene rangschikking op 18" van geletruidrager Kevin. Leon is derde op 40".

Valerie zit steviger in het groen dankzij Alaphilippe. Wendela volgt op 24 punten. Edwin is derde op 31 punten.

Het bergklassement wordt fel bevochten dit jaar. Van Aert pakte vandaag het meeste punten (22), maar ook Ciccone pakte 16 punten, voldoende voor Benjamin om de bolletjestrui te veroveren.

In de Combiné neemt René nu de leiding. Leon volgt op 5 punten.

De No Change blijft in handen van Peter V. maar zijn voorsprong op Wendela is geslonken tot een goeie minuut. Ike (de No Change winnaar van vorig jaar) volgt als derde op een kleine 2 minuten.

De Superstrijdlust breidt verder uit: 22 deelnemers hebben intussen al winst geboekt met hun eigen selecties en/of vervangingen. Jaak deed drie vervangingen op de eerste rustdag en plukt hier nu de vruchten van: met een voorlopige tijdwinst van bijna 27 minuten neemt hij de leiding in dit dynamische klassement.

Voor het eerst dit jaar hebben we zes verschillende leiders in de zes klassementen.

Maandagavond, aan het eind van de rustdag volgt een update van de klassementen na het verwerken van de vervangingen.

  14. Annemasse - Morzine Les Portes du Soleil (151,8 km)  

 

De jonge Rodriguez soleert naar winst in de tot hiertoe meest belevenisvolle rit. Vingegaard behoudt zijn gele trui, maar in het tourspel is het volop truitjeswissel.

Kevin neemt de leiding in de algemene rangschikking en telt een voorsprong van 29" op Peter V. en 40" op Leon.

Kevin en Peter V. delen dankzij Vingegaard de leiding in het bergklassement. De vorige leider, Wim V., volgt op 1 punt.

In het Puntenklassement verovert Valerie de groene trui dankzij Ciccone die 20 punten pakte bij de tussenspurt. Wendela volgt op 12 punten. De derde, Frederic, kijkt al tegen een achterstand van 30 punten aan.

De Combiné is in handen van Peter V. met één punt voorsprong op Leon.

In de No Change heeft Peter V. een meer comfortabele voorsprong van 2'24" op Wendela.

Het viel te verwachten dat deze knettergekke etappe de Superstrijdlust zou doen exploderen. Plots staan er 21 deelnemers in dit klassement dat nu aangevoerd wordt door Chantal. Met haar eigen selecties en/of vervangingen boekt ze momenteel een tijdwinst van 22' 02".

Morgen evenveel bergen als vandaag, maar met aankomst bergop via een tweetrapsraket: eerst een stuk van bijna 3 km aan bijna 11%, onmiddellijk gevolgd door de slotklim van 7 km à 7,7%. 

 13. Châtillon-sur-Chalaronne - Grand Colombier (137,8 km) 

 

Kwiatkowski werd enkel door René en Geert C. gespeeld. Van Gils die knap tweede werd, stond ook slechts in twee ploegen vandaag: die van Peter V. en van Pieter.

Wendela verdedigde haar leidersplaats met Vingegaard en heeft nu een voorsprong van 24" op Erwin. Kevin is derde op 35". In de No Change gaat Wendela Peter V. vooraf met 1'04" Er waren veel eigen selecties vandaag, zodat het No Change klassement nu uitgedund is tot 17 deelnemers.

Wordt Wendela de nieuwe "kannibaal"? Naast het geel en de No Change, heeft ze ook groen en de Combiné in handen en staat ze tweede in het bergklassement, dat nog steeds geleid wordt door Wim V.

In de Superstrijdlust heeft Valerie opnieuw het voortouw genomen. Haar eigen selectie op de eerste dag van de Tour (Skjelmose ipv Pogacar), levert haar nu een tijdwinst op van meer dan vijf minuten.

Morgen opnieuw een bergrit met diep in de finale de verschrikkelijke Joux Plane (11,6 km à 8,5%). De top ligt op 12 km van de finish. 

 12. Roanne - Belleville-en-Beaujolais (168,8 km) 

 

Knappe solo van Ion Izagirre!

Erwin was de enige met de Bask in zijn ploeg waarmee hij een gooi naar geel ondernam. Wendela verdedigde echter sterk met Jorgenson en blijft in het geel. Erwin volgt nu als tweede op 15 seconden. De verschillen beginnen zich af te tekenen: Kevin is derde op 26" en Leon vierde op 28". Dominique volgt als vijfde al op meer dan een minuut.

Dankzij Jorgensen verovert Wendela nu ook het groen, en gaat ze Valerie met 1 punt vooraf.

Het voorgaande betekent dat Wendela haar leiderspositie in de Combiné verstevigt. Leon volgt als tweede op 8 punten.

Ook de No Change blijft in handen van Wendela. Leon is tweede op 28".

In het bergklassement vergroot Wim V. - met de hulp van van der Poel - zijn voorsprong op Gavin tot 7 punten.

De Superstrijdlust heeft een nieuwe leider. Tijdens de rustdag versterkte Arie zijn ploeg met Teuns die meezat in de vlucht en vandaag voor een tijdwinst van 2'47" zorgde. De vervangingen van Arie kostten natuurlijk ook tijd, zodat zijn netto-tijdwinst 47" bedraagt, goed genoeg voor de eerste plaats in dit klassement.

Met steeds minder renners in onze ploeg gaan we naar steeds moeilijker etappes. Dat dit voor steeds grotere verschillen zal zorgen, hoeft geen betoog. Wie de komende drie bergritten sterk presteert, kan zomaar een kwartier tijd nemen op het gros van de deelnemers....

11. Clermont-Ferrand - Moulins (179,8 km) 

 

De vierde al voor Philipsen. Misschien moeten andere ploegen zorgen dat ze meegaan in de vlucht en Alpecin in het peloton laten werken als die een massaspurt willen....

In het Tourspel bleef het bij wat gesprokkel van seconden en is er weinig beweging in de rangschikkingen, behalve in het Puntenklassement waar Valerie dankzij Groenewegen, de groene trui overneemt van Dominique.

De volgende massasprint zal ten vroegste binnen acht dagen zijn, want ritten 12 t.e.m. 17 zijn voor de aanvallers, klimmers, klassementsmannen en ITT-specialisten.

10. Vulcania - Issoire (167,2 km)  

Na 2,5 uur zonder internet is het dan toch gelukt om te klassementen bij te werken... Gelukkig waren er geen eigen selecties vandaag.

Winst voor Bilbao in een etappe die naar het schijnt spetterend was, maar waar ik niets van gezien heb.

De meeste deelnemers hebben een renner in de top tien vandaag zodat het tijdverlies beperkt blijft en er in de klassementen weinig verandert.

Wendela staat nog steeds aan de leiding in de algemene rangschikking, de No Change en de Combiné.

Dominique behoudt de groene trui, maar zijn voorsprong is geslonken tot 1 punt op Valerie.

Wim V. pakt met Zimmermann 2 puntjes mee en heeft nu 4 punten meer dan eerste achtervolger Gavin.

Valerie blijft de Superstrijdlust aanvoeren. Otto volgt op 14 seconden.

Morgen een relatief vlakke etappe. Het zou zomaar een massaspurt kunnen worden.

EERSTE RUSTDAG

Maar liefst 22 deelnemers maakten gebruik van de mogelijkheid om renners te vervangen. Dit zorgt toch voor enige beweging in de klassementen, maar enkel in de Superstrijdlust is er een nieuwe leider.

De algemene rangschikking en de No Change vertonen geen wijzigingen aan de top. Nog 13 deelnemers staan binnen de minuut van geel. Na alle vervangingen zijn voor de No Change nog 22 deelnemers in de run.

In het Puntenklassement heeft Dominique nu een voorsprong van 7 punten op Wendela.

In het Bergklassement is de voorsprong van Wim V. geslonken tot 2 punten.

De Combiné blijft in handen van Wendela.

In de Superstrijdlust neemt Valerie de leiding over. Otto en Joris volgen op 14 seconden.

De tweede week zal ongetwijfeld voor vuurwerk zorgen en de klassementsverschillen uitdiepen. Ik tel 1 vlakke rit, 2 ritten voor aanvallers en drie heuse bergetappes.

9. Saint-Léonard-de-Noblat - Puy-de-Dôme (182,4 km)

 

De 36-jarige Woods pakt misschien wel de mooiste zege uit zijn carrière. Ruim acht minuten later zagen we ook nog een spannende strijd tussen de witte en de gele trui. De rit naar de Puy de Dôme loste de (hoge) verwachtingen in.

In het Tourspel neemt Wendela de gele trui over van Louis. Leon volgt op 6", Joris is derde op 19". 

In de No Change dezelfde top twee, maar de derde plaats daar is voor Dominique op 40".

Dankzij de 3de plaats van Mohoric (15 ptn) bij de tussenspurt verovert Dominique het groen. Edwin volgt op 5 punten.

In het bergklassement verzamelde Wim V. 66 ptn en gaat met een voorsprong van 9 ptn op Benjamin de rustdag in.

Wendela neemt ook de leiding in de Combiné. Ze gaat Leon met 3 punten vooraf.

De Superstrijdlust tenslotte blijft in handen van Chantal.

Winnaar Woods reed de laatste 12,5 km van de Puy de Dôme op in ca. 38 minuten, bijna 2 minuten trager dan Bahamontes (36'15"). Bahamontes reed natuurlijk geen 180 km in de aanval, maar begon fris aan de klimtijdrit.

Het peloton nam een halve rustdag zodat de toppers ook relatief "fris" aan de slotklim begonnen. Pogacar reed de snelste beklimming (33'14" over de 12,5 km) en was drie minuten sneller dan Bahamontes in 1959. Slechts 16 renners klommen vandaag sneller dan de Spanjaard 64 jaar geleden.... VRT zond vandaag een kort fragment uit van de klim uit 1959, een iets uitgebreider filmpje is te vinden op de site van ina.fr: Tour de France : 15ème étape Clermont-Ferrand - Puy-de-Dôme contre la montre individuel | INA Het verschil in snelheid tussen Bahamontes en Rivière (4de in de tijdrit) die hij inhaalt is opmerkelijk.

 

8. Libourne - Limoges (200,7 km)

 

Pedersen doorbreekt de hegemonie van Philipsen. Cavendish out, de 35ste ritzege voor de Brit zal niet voor dit jaar zijn.

Louis, Dominique en Wendela vormen de top 3 in vier van de zes klassementen.

In de Algemene Rangschikking en No Change vergroten ze hun voorsprong op de eerste achtervolgers dankzij de bonificaties van Pedersen. Ook in het Puntenklassement en de Combiné verstevigen ze hun positie.

In het Bergklassement voor de tweede dag op rij geen wijzigingen: Wim V. blijft in de bollentrui rondfietsen.

Voor de Superstrijdlust komen nu al 13 deelnemers in aanmerking. Chantal voert dit klassement nog steeds aan en heeft een dikke minuut voorsprong op Arne.

Morgen zou een historische rit moeten worden en hopelijk krijgen we ook een mooie winnaar, daarboven op de Puy de Dôme.

Voor de 13,3 km lange klim ga ik mijn stopwatch eens bovenhalen. In de 12,5 km lange klimtijdrit uit de Tour van 1959 zette Bahamontes een ongelooflijk straffe prestatie neer en reed hij de Puy de Dôme op in 36' 15". De al even legendarische klimmer Gaul was tweede die dag op anderhalve minuut. Anquetil was 5de op bijna 4 minuten.

Benieuwd welke tijden er morgen geklokt worden door de allerbesten....

7. Mont-de-Marsan - Bordeaux (169,9 km)

 

Hattrick voor Philipsen in Bordeaux! Cavendish knap tweede, en zijn 6 seconden bonificatie bezorgen Louis de gele trui en de eerste plaats in de No Change. Dominique volgt op amper 2 seconden.

In de andere klassementen geen noemenswaardige verschuivingen.

Morgen nog een vlakke etappe, maar gezien het overwicht van Philipsen in de massasprints, zullen steeds meer ploegen er de voorkeur aan geven mee te gaan in een ontsnapping....

6. Tarbes - Cauterets-Cambasque (144,9 km)  

Pogacar herstelt het evenwicht in het duel der titanen. We genoten van een fantastische tweedaagse in de Pyreneeën en ook in het Tourspel barst nu de strijd los op alle fronten.

In de algemene rangschikking en de No Change valt Johan vooraan weg en is Dirk de derde leider dit jaar. De verschillen blijven echter miniem, er staan nog 40 deelnemers binnen de minuut van de gele trui.

Velen hadden Pogacar in de ploeg staan, maar een vijftal deelnemers durfde het toch aan om hem voorlopig nog niet uit te spelen. Zo ook Wim V. die Pogi wisselde voor Johannessen en daardoor de Bergtrui overneemt van Helmut. Wim telt er 9 punten voorsprong op Benjamin die vandaag Guerreiro in de strijd gooide.

In het puntenklassement delen nu nog drie deelnemers de koppositie: Wendela, Louis en Dominique.

In de Combiné behoudt Louis de leiding.

Ook in de Superstrijdlust kunnen we na zes ritten van een heus klassement spreken, dat nu aangevoerd wordt door Chantal. Haar keuze in de vijfde rit om Vingegaard te vervangen door O'Connor, leverde een tijdwinst op van ruim anderhalve minuut, voldoende om aan de leiding te gaan in dit klassement.

5. Pau - Laruns (162,7 km) 

Knappe zege van Hindley die ook het geel verovert, maar wat de eindwinst betreft, lijkt vooral Vingegaard een goede zaak te hebben gedaan.

41 deelnemers hadden Hindley in de ploeg en Johan herovert als best geplaatste de gele trui en de leiding in de No Change. Dirk volgt er telkens op 5 seconden.

In de strijd voor groen zijn er nu nog 4 leiders: Wendela, Louis, Benjamin en Dominique.

Helmut verovert dankzij Gall de bollentrui. Hij heeft 2 punten voorsprong op Jon en Wim V.

Louis neemt de leiding in de Combiné. Dominique volgt op 1 punt.

In de Superstrijdlust kreeg Joris nog steeds geen gezelschap.

Morgen 2de dag in de Pyreneeën en eerste aankomst bergop. Kan opnieuw een aanvaller met succes afronden? Herstelt Pogacar van de dreun die hij vandaag kreeg?

4. Dax - Nogaro (181,8 km)  

Twee op twee voor Philipsen!

Dankzij de tweede plaats van Ewan en de 6 bonificatieseconden, neemt Julie de leiding over van Johan in de algemene rangschikking en in de No Change. Johan volgt op 2 seconden.

Vijf deelnemers voeren het puntenklassement aan: Wendela, Viviane, Louis, Benjamin en Dominique.

Viviane neemt ook het voortouw in de Combiné en telt er 3 punten voorsprong op Julie en Louis.

Ik had het niet zo snel verwacht, maar we hebben al iemand die in aanmerking komt voor de Superstrijdlust: Joris koos gisteren voor Bauhaus ipv voor Philipsen en vermeed hierdoor vandaag Bauhaus en de 30" straftijd die deze kreeg. Hierdoor doet Joris het met zijn eigen selecties 10 seconden beter dan wanneer hij niets had ondernomen.

Na twee dagen van weinig beweging in de klassementen, duiken we morgen de Pyreneeën in. Wordt het een dag voor de aanvallers of voeren Pogacar en Vingegaard al meteen een nummertje op?

 

3. Amorebieta-Etxano - Bayonne (187,4 km) 

 

De eerste massaspurt in deze Tour werd een kolfje naar de hand van Philipsen.

Leider Johan is de enige die Philipsen niet in de ploeg heeft en ziet door het spel van de bonificatieseconden zijn voorsprong in de Algemene Rangschikking en in de No Change slinken tot 4 seconden.

Een drietal dapperen besliste om Philipsen nog wat langer in de ploeg te houden, zo ook Joris die daarmee zijn groene trui afstaat aan de 9 deelnemers die met Adam Yates op dag één, Wout Van Aert gisteren en Philipsen vandaag al 119 punten verzamelden.

Morgen een nog vlakkere etappe en dus hoogstwaarschijnlijk opnieuw een massasprint.

2. Vitoria-Gasteiz - San Sebastian (208,9 km)

Een uitgedunde elitegroep overleefde de Jaizkibel en in de slotkilometer slaagde outsider Lafay er in weg te glippen en de zege te pakken, voor de neus van een zichtbaar gefrustreerde Wout Van Aert.

Joris is de enige deelnemer met Lafay in de ploeg en dit levert hem meteen de groene trui op.

Johan behoudt het geel maar zijn voorsprong is geslonken tot 14 seconden. Ook de No Change blijft in handen van Johan. Door de vele "eigen selecties" komen na 2 ritten nog slechts 35 deelnemers in aanmerking voor dit klassement.

Dirk blijft leider in de Combiné en ook in het bergklassement is er nauwelijks verschuiving.

Na Mas heeft ook Carapaz de Tour verlaten. Twee toppers die vaak gespeeld werden. Na het openingsweekend zijn er in het Tourspel nog slechts 9 deelnemers zonder blessurelast.

Morgen rijdt het peloton hoofdzakelijk langs de kust. Een vlakke etappe waarin de spurters eindelijk hun hartje kunnen ophalen.

TPYL3318.JPG
XLMP1275.JPG

1. Bilbao - Bilbao (182 km)

 

Tweelingbroers die strijden om ritwinst en geel, mooi verhaal. Adam Yates beschikt over superbenen momenteel en bezorgt UAE de leiderstrui en vooral een mooie uitgangspositie.

In het spel behoudt Johan de gele trui en een voorsprong van 20 seconden op Julie. Johan is ook koploper in het No Change klassement. 

14 deelnemers voeren dankzij Adam Yates het puntenklassement aan en 8 deelnemers staan op kop in het bergklassement met dank aan de 2 punten die Pogacar sprokkelde.

In het Combinéklassement neemt Dirk de leiding, Piet volgt op 2 punten.

De mooie finale werd ontsierd door de valpartij van Mas en Carapaz, met de opgave van Mas als gevolg. De Spanjaard stond bij 31 deelnemers in de ploeg.

Morgen een gelijkaardige rit met in de finale een col van 2de categorie, de Jaizkibel, ons bekend uit de Classica San Sebastian.

(Foto's @ Julie de Bourdeaud'huy)

 

bottom of page