Le Journal de l'Etape

Merckx-monument recht tegenover het geboortehuis van Merckx in Meensel-Kiezegem. (Bronsgieter Luc De Blick)

21. Mantes-la-Jolie  - Parijs Champs-Elysées  122,5 km)

De groene man wint op de Champs Elysées. Meteen de tweede ritzege voor Sam Bennet. Pogacar eindwinnaar met witte en bollentrui als surplus. A star is born!

Geen noemenswaardige verschuivingen in de klassementen. 

De afsluitende mail met de prijsverdeling volgt later op de avond.

 

 

20. Lure  - La Planche des Belles Filles (36,2 km)

 

 

 

 

 

 

 

 

Pogacar: Op weg naar dag- en eindzege!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Roglic: De helm steeds schever op het hoofd....                                                                        Van Aert: knap 4de, na een Ronde in dienst!

(Foto's @DVDW)

(met dank aan reporter ter plaatse Dirk Vandewalle voor het doorsturen van deze foto's!)

Als twee honden vechten om een been... Vooraf werd de Tour geschetst als een strijd tussen de reuzenteams Ineos en Jumbo-Visma, maar het is de piepjonge Pogacar die - omringd door een veel minder sterk uitgebouwde ploeg - met de winst gaat lopen!

Niet alleen in de Tour, ook in het Tourspel, brengt deze etappe een omwenteling teweeg. Het bewaren van Pogacar voor de tijdrit bleek een goede strategie en het levert Benjamin de gele trui op! De verschillen zijn miniem geworden: Arie volgt op 23" en Martijn is nu derde op 40". Op de Champs Elysées is het doorgaans een massaspurt, maar een breukje in het peloton is nooit uitgesloten, dus is het toch nog opletten geblazen.

Martijn is dan wel geel kwijt, hij kan niet meer bedreigd worden in de No Change en in het bergklassement.

Het puntenklassement ondergaat nauwelijks wijzigingen: Erwin leidt nog steeds met een voorsprong van 30 punten, maar tijdens het slotcriterium morgen zijn wel nog 70 punten te verdienen.

Arie is de  nieuwe leider in de Combiné, het verschil met Martijn bedraagt 1 punt, dus ook hier zijn nog verschuivingen mogelijk.

Tot morgen!

19. Bourg-en-Bresse - Champagnole (166,5 km)

Een formidabele Kragh Andersen pakt zijn tweede ritzege. Het werd dan toch een etappe die de Algemene Rangschikking van het Tourspel beroerde!

Martijn blijft leider maar dankzij Van Avermaet nadert Arie tot op 1'07". Zonder de vervanging die Arie vanavond uitvoerde, zou het verschil slechts 7" zijn geweest. Ook Otto komt terug tot op 2'03" van Martijn. Zo wordt het toch nog spannend en kan de rit tegen de klok alsnog de rit van de waarheid worden....

Martijn behoudt zijn voorsprong van 11 punten in het bergklassement en blijft ook koploper in de Combiné en de No Change.

In de strijd om groen doet Erwin met Van Avermaet een schitterende zaak. Peter L. is nog steeds de eerste achtervolger, maar het verschil bedraagt nu 30 punten.

Morgen moeten de klassementsmannen aan de bak in een klimtijdrit over 36,2 km met aan het slot de 6 km lange beklimming van La Planche des Belles Filles. De tijdsverschillen kunnen oplopen want ik schat dat de allersterksten er  53 à 54 minuten zullen over doen.

18. Méribel - La Roche-sur-Foron (167,5 km)

Troostprijs voor Ineos, maar wel een mooie! Behalve een poging van Landa, zagen we nauwelijks nog strijd tussen de klassementstoppers. De voorbije twee dagen fietste Pogacar tegen zijn limieten aan.

In de algemene rangschikking houdt Martijn de touwtjes stevig in handen. Het verschil met zijn dichtste belager Benjamin is nog steeds 3'29". Daarachter volgt Arie al op 6'52". De strijd om het podium belooft spannend te worden want tussen de derde en de achtste is er amper twee minuten verschil.

Ook de bollentrui, de Combiné en de No Change blijven in bezit van Martijn. In de No Change heeft hij nu al een voorsprong van 8'53" op Kath.

Erwin voert nog steeds het puntenklassement aan, maar zijn voorsprong op Peter L. wordt opnieuw iets kleiner en bedraagt nu 12 punten.

Morgen een overgangsetappe en een welkome verpozing voor de klassementsmannen. Komt er een monsterontsnapping die de klassementen van het Tourspel nog één keer op zijn kop zet? 

17. Grenoble - Méribel Col de la Loze (170 km)

Superman Lopez had 1 uur en 46 seconden nodig om de Col de la Loze zegevierend te beklimmen. Achter hem het gevecht om de Tour tussen de Slovenen, dat vandaag in het voordeel van Roglic uitdraaide.

Martijn had ook vandaag de ritwinnaar in zijn ploeg en verstevigt zijn positie in de algemene rangschikking. Benjamin volgt op 3'29", Valerie kijkt al tegen een achterstand van 4'57" aan. Martijn blijft uiteraard ook leider in het bergklassement en de No Change en neemt nu ook de Combiné over van Valerie.

Erwin behoudt de groene trui maar Peter L. knabbelt wat van zijn achterstand af en heeft het verschil herleid tot 18 punten.

Na de rit van vandaag hebben al 26 renners de Tour verlaten. Als er in de komende dagen nog één opgever bijkomt, zijn er meer dan 15 % opgevers en voorziet het reglement dat jullie dan elke dag 1 vervanging kunnen uitvoeren die dan de volgende dag in werking treedt. Ook deze vervangingen kost uiteraard 1 minuut, 10 groene punten en 5 bergpunten.

16. La Tour-du-Pin - Villard-de-Lans (164 km)

Na zijn tweede plaats vrijdag, mag Kämna vandaag het hoogste schavot betreden na een monstervlucht met 18 renners die grote verschuivingen teweegbrengt in de Tourspelklassementen.

Martijn zet zich met Kämna stevig in het geel. Benjamin volgt als tweede al op 3'10". Valerie is derde op 3'27". Het straffe is dat Martijn dit tot hiertoe doet zonder eigen selecties en zonder vervangingen, waardoor hij ook de leiding heeft in het No Change klassement. En alsof dat nog niet genoeg is, draagt Martijn ook de bollentrui. In dat klassement heeft hij een voorsprong van 11 punten op Edwin.

Erwin deed met Barguil een goede zaak en komt terug in het bezit van de groene trui. Zijn voorsprong op Peter L. bedraagt 22 punten.

Valerie is dan weer de regelmatigste over de verschillende rangschikkingen en voert het Combinéklassement aan.

Morgen zou het wel eens de rit van de waarheid kunnen worden met een onuitgegeven slotbeklimming naar Meribel. De Col de la Loze is 21,5 km à 7,8 % gemiddeld, dat betekent een vol uur klimmen! Gaan de klassementsmannen voor de ritzege en de bonificatieseconden of grijpen de aanvallers hun kans, niet in het minst Bernal, die vandaag alvast de nodige tijd verloor om een vrijgeleide te krijgen...?

15. Lyon - Grand Colombier (174,5 km)

Pogacar neemt de maat van Roglic. Slovenië boven, terwijl voor Colombia het doek valt, hoewel Uran op dit ogenblik podiumrijp is.

Kristof behoudt het geel, maar dankzij Porte komt Martijn iets dichter en volgt nu op 50". Een habbekrats als je weet dat in dit Tourspel de grootste tijdsverschillen in de derde week tot stand komen.

Peter L neemt (met een verschil van amper 2 punten) de groene trui over van Erwin, en blijft ook leider in de Combiné .

Martijn behoudt de bollentrui, maar dankzij Roglic komt Edwin terug tot op 2 punten. In de No Change heeft Martijn zijn voorsprong terug uitgediept tot 28".

Na de rustdag volgt een loodzware slotweek met drie opeenvolgende Alpenetappes, een overgangsetappe op vrijdag en een klimtijdrit op de voorlaatste dag.

De verschillen zullen dusdanig oplopen dat ik durf stellen dat elke deelnemer, al dan niet mits een goede vervanging, nog kans heeft een prijs te rijden in één van de klassementen...

14. Clermont Ferrand - Lyon (194 km)

Sagan en zijn team zorgden ervoor dat een uitgedund peloton richting finish trok. Toch lukte het Kragh Andersen er van onder te muizen. Tweede zege al voor het aanvallend ingestelde Sunweb.

Geen enkele deelnemer had vandaag een renner uit de top drie, zodat we in het tourspel met een primeur te maken hebben: in de algemene rangschikking en in de No Change verandert er helemaal niets! Ook in de andere klassementen geen noemenswaardige wijzigingen.

Stilte voor de storm waarschijnlijk, want in de etappe van morgen zijn er onderweg twee cols van eerste categorie en ligt de aankomst boven op de Grand Colombier na een slotklim van ruim 17 km à 7,1%....

13. Châtel-Guyon - Puy Mary Cantal (191,5 km)

Daniel Martinez moest er keihard voor werken, maar pakte dan toch de zege in een etappe waar ook de klassementsrenners kleur bekenden. Het ziet er naar uit dat de Tour zich opmaakt voor een tweestrijd tussen de Slovenen Roglic en Pogacar.

Kristof zit iets steviger in het geel en heeft nu een voorsprong van 57" op Martijn en 1'18" op Peter L.

Martijn blijft leider in de No Change en komt nu ook in het bezit van de bollentrui met een voorsprong van 5 punten op Edwin.

Peter L. voert nog steeds de Combiné aan.

In het puntenklassement geen wijzigingen: Erwin behoudt zijn voorsprong van 3 punten.

Morgen opnieuw een etappe voor de aanvallers, hoewel ik andere namen vooraan verwacht: de baroudeurs die zich vandaag lieten afschrikken door het vele klimwerk, zullen in deze rit wel aan hun trekken komen....

12. Chauvigny - Sarran Corrèze (218 km)

Derde keer, goede keer voor de jonge snaak Hirschi! Robbert, Bart en Ike maken dankzij de Zwitser wat van hun achterstand in de algemene rangschikking goed. Maar dankzij Kragh Andersen verovert Kristof vandaag de gele trui. Edwin volgt op 24" en Martijn op 57". 

Edwin verstevigt met Soler wel zijn positie in het bergklassement en heeft nu een voorsprong van 8 punten.

Het puntenklassement is op dit ogenblik vooral een strijd tussen Erwin en Peter L. Beiden deden vandaag een goede zaak met Schachmann. Erwin behoudt zijn voorsprong van 3 punten, maar de derde in de stand, Frederic volgt nu al op 33 punten.

In de Combiné zijn de rollen omgedraaid en leidt Peter L. vóór Erwin.

Ook in de No Change is het spannend: Martijn behoudt de leiding maar zijn voorsprong op Peter L. slinkt tot 21".

Vandaag bleven door het werk van Sagan en zijn ploegmaats, de tijdsverschillen al bij al beperkt. Benieuwd of de geprikkelde Sagan ook morgen het koersverloop kan beïnvloeden. Op papier is het de moeilijkste etappe uit deze Tour, met zes beklimmingen onderweg en vervolgens aankomst op de Puy Marie, een col van eerste categorie....

11. Châtelaillon-Plage - Poitiers (167,5 km)

Koninklijke sprint met vier toppers naast elkaar! Ewan wint zijn tweede rit en Sagan gediskwalificeerd. 

Logisch dat na deze saaie vlakke rit de enige vermeldenswaardige verschuivingen zich voordoen in het klassement voor de groene trui. Dankzij Mads Pedersen die zesde werd, neemt Erwin de leiding in dit klassement met een voorsprong van drie punten op Peter L. die vandaag geen punten kon sprokkelen.

Morgen de langste etappe in de Tour met in de finale één col van derde en één col van tweede. Typisch een rit voor de aanvallers. Zorgen dat je mee bent in de goeie vlucht, is de boodschap....

10. Île d'Oléron - Île de Ré (168,5 km)

Bennett wint eindelijk zijn Touretappe! Dankzij de bonificatieseconden nadert Kristof tot op 48" van gele trui drager Edwin die ook de bollentrui behoudt gezien er geen berg werd beklommen vandaag.

Peter L. vergroot - eveneens dankzij Bennett - zijn voorsprong in zowel het puntenklassement als de Combiné.

Na de vervangingen op de rustdag (er waren er 15 in totaal) is het No Change klassement uitgedund tot 26 deelnemers met Martijn nog steeds op kop.

Morgen opnieuw een vlakke etappe, hopelijk met wat minder valpartijen...

9. Pau - Laruns (153 km)

De vlucht van Hirschi hield net geen stand; de ongelukkige Zwitser kreeg ook nog eens een tijdsboete van 20 seconden, vermoedelijk voor het aan de wagen hangen bij een bevoorrading tijdens de beklimming.

In de klassementen geen spectaculaire verschuivingen. Edwin behoudt de gele en de bollentrui. Peter L neemt wel de groene trui over van René en blijft ook leider in de Combiné. De No Change telt nu nog 30 kandidaten, Martijn leidt er de dans.

We hebben met de Tour de eerste rustdag gehaald, dit betekent dat er sowieso een prijsverdeling komt in dit Tourspel, ook al zouden we niet in Parijs geraken. De laatst opgemaakte klassementen zullen dan als basis dienen.

Morgenavond volgt een update van de klassementen en het spelersoverzicht, na de doorgevoerde vervangingen.

8. Cazères-sur-Garonne - Loudenvielle (141 km)

Knappe solo van Nans Peters in een bergrit die alvast enige duidelijkheid bracht over de verhoudingen tussen de klassementsrenners. Ook in het Tourspel werden de kaarten voor de eerste keer grondig geschud...

Edwin was de enige met Peters in de ploeg en verovert meteen de gele én de bollentrui. Kristof staat tweede en volgt op net iets minder dan een minuut.

René behoudt de groene trui en Peter L. voert de Combiné aan.

In de tot 32 deelnemers uitgedunde No Change heeft Martijn de leiding genomen.

Hopelijk wordt de tweede passage door de Pyreneeën een doorslagje van de rit van vandaag: aanvallers die beloond worden en een pittige strijd tussen de klassementsrenners op de laatste col: bijna 8 km aan een gemiddeld stijgingspercentage van 8,6 %....

7. Millau - Lavaur (168 km)

Van Aert bis, na een flitsende waaieretappe met als voornaamste slachtoffers Pogacar en Landa.

Erwin sprokkelt met Boasson Hagen 6 bonificatieseconden en neemt als enige de leiding in de Algemene Rangschikking en de No Change. René volgt op 2 seconden dankzij Coquard die ook nog goed was voor 4 bonusseconden. Coquard pakte bij de tussenspurt bovendien15 punten zodat René nu de groene trui draagt.

Erwin en René voeren samen het Combiné-klassement aan. Geen wijzigingen in het Bergklassement vandaag.

1/3 van de ritten zit er op en de No Change is al ferm uitgedund: nog 33 deelnemers komen in aanmerking voor dit klassement.

Morgen een eerste Pyreneeënetappe en meteen een kans voor de renners die vandaag tijd verloren om één en ander goed te maken.... 

6. Le Teil - Mont Aiguoual (191 km)

De eerste lange vlucht in deze Tour die succesvol wordt afgerond. Lutsenko stond bij 14 deelnemers op het lijstje en bezorgt hen een mooie tijdswinst, alsook heel wat punten voor het punten- en bergklassement. Ook Herrada en Van Avermaet deden hun duit in het zakje.

Het verhaal van de klassementen is vrij eenvoudig op dit ogenblik: met Otto, Luuk, Arie, Erwin, René en Ernst-Jan hebben we nu zes leiders en dit in alle rangschikkingen. Achter dit sterke zestal zien we toch al een meer gespreide slagorde. 

 

 

5. Gap - Privas (183 km)

Wat kan Wout Van Aert eigenlijk niet? 46 van de 57 deelnemers geloofden nooit dat hij zich zou beperken tot zijn rol als knecht en vandaag kregen ze overschot van gelijk!

In de Algemene Rangschikking, Puntenklassement, Combiné en de No Change hebben we nu nog 12 leiders. Geen wijzigingen in het bergklassement.

Na de rit van morgen verwacht ik iets meer reliëf in de klassementen, want de finale is lastig en biedt mogelijkheden aan de renners in vorm om een eerste schifting door te voeren.

4. Sisteron - Orcières-Merlette (160,5 km)

Het beeld uit de Dauphiné wordt bevestigd: Roglic oppermachtig bergop, zeker als het pak samen blijft tot in de slotkilometer. 

56 van de 57 deelnemers hebben Roglic in de ploeg, maar 15 onder hen beslisten om de Sloveen nog wat in de wachtkamer te houden omdat ze vermoeden dat hij nog grootser zal uitpakken in deze Tour.... De 41 andere deelnemers nemen de leiding in het Bergklassement want Roglic pakte 10 punten mee aan de finish.

In de algemene rangschikking, het puntenklassement en de Combiné voorlopig nog 13 leiders.

Het No Change klassement is al wat uitgedund: nog 41 deelnemers komen in aanmerking voor deze strijd.

Morgen opnieuw een kans voor de spurters/punchers of wordt er een aanvalletje opgezet?

3. Nice - Sisteron (198 km)

Als een slang kronkelde Ewan zich naar winst. Een eerste pleister op de wonde voor het gehavende Lotto-team. 53 van de 57 deelnemers hadden Ewan in hun ploeg staan zodat we weinig verschuivingen zien in de klassementen.

Morgen zal het andere koek zijn met een eerste aankomst bergop: Orcières-Merlette, waar Louis Ocana, net geen halve eeuw geleden, Eddy Merckx op bijna negen minuten fietste!

 

 

2. Nice - Nice (186 km)

Alaphilippe werd verwacht en maakte het ook af hoewel Hirschi nog gevaarlijk kwam opzetten. Geel voor de Fransman maar zal hij de trui net zo lang als vorig jaar kunnen behouden?

Op twee deelnemers na had iedereen Alaphilippe in de ploeg staan. Sommigen kozen er echter voor om hem nog wat op stal te laten staan en selecteerden een andere renner. Benieuwd of dit een rendabele keuze zal worden.

Hirschi sprokkelde vandaag 2 bergpunten zodat we nu met Jozef en Tom onze eerste leiders in het bergklassement hebben. 

Vijf deelnemers kozen gisteren of vandaag al voor een eigen selectie zodat nu nog 52 spelers in aanmerking komen voor het No Change klassement.

 

1. Nice - Nice (156 km)

16 deelnemers hadden Kristoff in hun ploeg staan en delen de eerste plaats in het Algemene en Puntenklassement, alsook in de Combiné en het No Change klassement. Geen enkele deelnemer verdiende punten in het Bollenklassement, maar morgen komt daar wellicht verandering in.

Veel valpartijen vandaag, verschillende renners liepen averij op en we noteren ook al een eerste opgave: John Degenkolb.