top of page

Le Journal de l'Etape

21. Parijs: La Défense Arena - Champs-Elysées

Philipsen met een tweede ritzege! 

Een groep van 48 renners spurtte ervoor en niet elke deelnemer in de top tien had een mannetje mee, zodat er toch nog wat beweging was vooraan in het klassement. Maar de top drie blijft onveranderd: Wim V. wint de gele trui in deze 9de editie van het Tourspel! Kevin is tweede op 2'22", Vincent vervolledigt het podium op 3'04". Björn verloor met Mohoric nog wat tijd maar behoudt zijn vierde plaats op 3'58". Norman klimt dankzij Ewan twee plaatsen en eindigt als vijfde op 6'01".

In de strijd om de groene trui bleven de topposities ongewijzigd: Ruben wint het puntenklassement met 530 punten. Benjamin heeft er 525 en Edwin 523. 

Ook in het bergklassement gebeurde er niets meer. Vincent en Arne totaliseren beide 111 punten, maar door de betere positie in de algemene rangschikking is Vincent uiteindelijk bergkoning. Om dezelfde reden is Björn derde en Marco vierde (beiden 110 punten).

Met een 3de plaats voor geel, een 12de stek voor groen en 1ste plaats voor de bollen, goed voor een totaal van 16 punten, trekt Vincent ook de Combiné naar zich toe. 

De spectaculairste ommekeer vond vandaag plaats in de No Change, waar Johan - bij gebrek aan renner - meer dan zes minuten verliest op Ike, die op de allerlaatste dag, de koppositie van Johan overneemt.

Later op de avond volgt nog een afsluitende mail.

20. Lacapelle-Marival - Rocamadour 40,7 KM

Van Aert wint de race tegen de klok en laat Vingegaard, Pogacar, Thomas en wereldkampioen tijdrijden Ganna achter zich. Het zoveelste grote nummer van de groene trui.

In de algemene rangschikking heeft Wim V. zich uitstekend verdedigd met Schachmann (9de op 1'37"). Hij heeft nu een voorsprong van 2'22" op Kevin die dankzij Thomas naar de 2de plaats kon doorstoten. Vincent is derde op 3'04". 

In het puntenklassement deed Ruben een goede zaak met Mollema en staat hij nu alleen aan de leiding met 514 punten. Benjamin heeft 5 punten minder, Edwin volgt op 7 punten. Morgen zijn er nog 70 punten te verdienen zodat in theorie nog 10 deelnemers het podium van de groene trui kunnen halen.

Het bergklassement bleef vandaag ongewijzigd, in de laatste rit is er nog welgeteld 1 punt te verdienen. Om nog wijzigingen aan de top van het klassement te zien, zou dat laatste punt naar één van volgende renners moeten gaan: Ewan, Mohoric, Powless, Teuns of Vlasov.

Met een voorsprong van 15 punten lijkt de Combiné-prijs vrijwel zeker naar Vincent te zullen gaan.

In de No Change is Ike teruggekomen tot op 3 minuten van leider Johan die bovendien geen renner meer heeft voor de slotetappe. Dit is nu éénmaal het grote risico bij de No Change ploegen. Johan zal dus moeten rekenen op een gesloten peloton aan de finish, waarbij niemand door pech of oververmoeidheid achterop is geraakt...

Morgen is het traditiegetrouw een avondetappe die iets voor 20 uur zal gedaan zijn. Wie nog een eigen selectie wil doen, heeft daarna nog ruim een uur tijd, tot 21 uur, om dit door te sturen.

Het Journal de l'Etape en de eindklassementen worden zo snel mogelijk on line gezet, daarna volgt een afsluitende mail met de prijsverdeling en worden ook nog de Erelijst en de All Time Top 50 bijgewerkt. 

19. Castelnau-Magnoac - Cahors 188 KM

Laporte met de zegen van Wout Van Aert. Jumbo-Visma zit op een wolk. Is dit hun laatste zege in deze Tour of volgen er nog twee? Het zou zomaar kunnen...

Cyriel is de enige met Laporte in de ploeg en rukt op naar de vierde plaats in het puntenklassement naast Ike en op 11 punten van de leiders Ruben en Benjamin. Edwin staat daar nog tussen als derde op zes punten.

Weinig verschuivingen in de algemene rangschikking waar Wim V. een flinke bonus t.o.v. Johan behoudt.

Geen wijzigingen in het bergklassement. Arne en Vincent, gaan Björn en Marco met één puntje vooraf.

In de Combiné loopt Vincent nog 1 punt verder uit op Norman: zijn voorsprong bedraagt nu 12 punten.

Johan heeft in de No Change zijn voorsprong terug uitgebouwd tot 7'04" op Ike.

Morgen een tijdrit over 40,7 km op een vlak tot licht dalend parcours. Er zal gevlamd worden.

18. Lourdes - Hautacam 143 KM

Vingegaard beklom Hautacam in 36'30" (53 seconden rapper dan de ongenaakbare Nibali in 2014) en zet de kroon op het werk. Pogacar ging strijdend ten onder (letterlijk en figuurlijk) en Van Aert reed weer een dijk van een etappe. Cyriel en Marco hebben de groene trui in hun ploeg en maken een mooie sprong voorwaarts in de klassementen.

In de strijd om geel neemt Wim V. de fakkel over van Johan. De verschillen aan de top zijn iets kleiner geworden. Johan volgt op 1'42", Vincent is derde op 2'46", Kevin vierde op 3'03" en Björn vijfde op 3'25".

Ruben en Benjamin blijven de groene trui delen, terwijl Edwin is opgerukt naar de derde plaats en volgt op 6 punten. Ike is vierde op 11 punten. Met nog twee vlakke ritten voor de boeg kan het nog alle kanten uit.

Ik had gedacht vanavond al de winnaar van het bergklassement te kunnen bekendmaken, maar niets is minder waar. Ook al zijn er na vandaag maar drie puntjes meer te verdienen, er komen nog vier deelnemers in aanmerking om bergkoning te worden: Vincent en Arne staan aan de leiding met 111 punten, Björn en Marco zitten hen op de hielen met 110 punten. Misschien is het goed hier te herinneren aan het reglement: Bij ex-aequo in één van de klassementen wordt de winnaar aangeduid door de hiërarchie van de klassementen af te lopen: 1) Algemeen 2) Punten 3) Bollen 4) Combiné 5 ) No Change. Bij een gelijke stand zal de bergkoning diegene zijn die het best staat in de algemene rangschikking.

In de Combiné heeft Vincent zijn voorsprong op Norman meer dan verdubbeld tot 11 punten.

Johan blijft leider in het No Change klassement maar Ike heeft wat tijd kunnen goedmaken en volgt nu op 6'17". 

Morgen een vlakke rit, maar aan het eind van zo'n zware ronde betekent dat niet automatisch dat we op een massaspurt afstevenen. Vorig jaar was de op twee na laatste rit op papier ook voor de spurters, maar er kwam een monsterontsnapping met 20 renners die aan de finish een voorsprong van meer dan 20 minuten hadden op het (vermoeide) peloton....

17. Saint-Gaudens - Peyragudes 130 KM

Wat een etappe alweer! Zinderende eindspurt bergop met Pogacar als winnaar, maar Vingegaard lost voor geen vin. Berewerk van McNulty die knap derde werd.

Johan doet een goede zaak met McNulty en loopt verder uit in de algemene rangschikking. Wim V. volgt als tweede op 1'47", Henriette is derde op 2'40".

In de No Change heeft Johan nu al een voorsprong van meer dan 9 minuten op eerste achtervolgers Julie en Ike.

De strijd om de groene trui zal ook dit jaar tot de laatste dag gevoerd worden: Benjamin en Ruben delen de eerste plaats, gevolgd door Ike op 3 punten, daarna komen Edwin op zes, Dominique op zeven en Johan op tien punten.

In het bergklassement blijft het eveneens erg spannend: Vincent en Arne delen de bollentrui, Björn volgt op 1 punt en Norman op 7 punten. De rit van morgen zal hier wellicht meer duidelijkheid scheppen want daarna zijn er nog slechts 3 bergpuntjes te verdienen.

In de Combiné wipt Vincent terug over Norman naar de eerste plaats. Het verschil met Norman bedraagt 5 punten.

Morgen aankomst op Hautacam. Gezien het duel Vingegaard-Pogacar verwacht ik scherpe tijden op de slotklim en ga ik er de klok eens bijnemen. Riis reed in 1996 naar boven in 34'38", maar we weten intussen op welke brandstof. In een recenter verleden (2014) bereikte Nibali na 37'23" de top. 

Het is meteen de laatste bergrit in deze Tour. Krijgen we in het Tourspel ook een duel? Johan rekent met Caruso, Storer en Teuns op de aanvallers, terwijl Wim V. met Bardet en Thomas G. meer gelooft in de klassementsmannen. 

16. Carcassonne - Foix 178,5 KM

Knappe overwinning voor Hugo Houle, die niemand nog in de ploeg heeft staan. Woods, die derde werd, hebben 15 deelnemers in hun ploeg, waaronder Johan die na precies een week de gele trui herovert. Zijn felste tegenstander blijft Ike die volgt op 22 seconden. Norman is derde op 1'47".

Johan en Ike zijn ook de nummers één en twee in het No Change klassement.

Benjamin is met 480 punten de nieuwe leider in het puntenklassement. Ike telt 3 punten minder, Ruben volgt als derde op 13 punten.

Norman neemt de bollentrui over van Martijn die nu tweede is met zes punten minder. Vincent, Benny en Arne volgen op 7 punten.

Ook in de Combiné leidt Norman. Vincent is tweede op 7 punten.

Morgen de tweede bergrit in de Pyreneeën met onderweg twee cols van eerste en één van tweede categorie en met een aankomst boven op Peyragudes, een col van eerste categorie (8 km à 7,8 %).

DERDE RUSTDAG

In totaal werden 97 vervangingen doorgevoerd bij 42 deelnemers. Dit verraadt heel wat ambitie voor de slotweek! 

Hieronder de belangrijkste gevolgen voor de verschillende klassementen:

Algemene rangschikking: 

Met een dubbele vervanging levert Niels zijn gele trui in en volgt hij nu als tweede op 23 seconden van Piet die geen vervangingen deed. Maar met drie renners uit koers mag er voor de nieuwe geletruidrager niet veel mislopen... De verschillen bovenaan het klassement zijn kleiner geworden: Johan volgt als derde op 56", Ike is vierde op 1'18".

Puntenklassement: Ook hier wordt het spannend. Ruben houdt nipt zijn groene trui en telt 1 punt voorsprong op Benjamin, terwijl Ike als derde volgt op 4 punten.

Bergklassement:

Vincent gaat voor het maximaal aantal vervangingen (3) en staat zijn bollentrui af aan Martijn. Norman is tweede op 2 punten, Björn derde op 3 punten.

Combiné:

Ook de Combiné geeft Vincent uit handen. Norman is er nu leider met een voorsprong van 8 punten op Vincent en 13 op Ike.

No Change:

Dit klassement is uitgedund tot nog slechts tien deelnemers. Johan neemt er opnieuw de leiding. Ike volgt op 22 seconden, Julie is derde op 2'11".

In alle rangschikkingen blijft het dus erg spannend en we zijn dan ook benieuwd wat de slotweek ons zal brengen.

Morgen meteen al een bergrit met in de finale twee cols van eerste categorie.

15. Rodez - Carcassonne 202,5 KM

Philipsen haalt eindelijk zijn slag thuis! 52 renners reden samen over de finish zodat er in het Tourspel weinig tijdsverschillen vallen te noteren.

In de kop van de algemene rangschikking geen wijzigingen. In de No Change nadert Johan - dankzij de bonificaties - tot op 56 seconden van Erik. In het bergklassement verdiende vandaag niemand punten.

Ruben neemt opnieuw de groene trui over van Ike. Dominique volgt op 12 en Benjamin op 21 punten.

Vincent blijft leider in de Combiné, Norman volgt op 5 punten.

Morgen broodnodige rust voor de renners en voor de deelnemers aan het Tourspel gelegenheid om vervangingen door te geven.

Morgenavond verschijnen hier de nieuwe klassementen na het inbrengen van de vervangingen.

14. Saint-Étienne - Mende 192,5 KM

Vandaag was de monsterontsnapping wel een feit: de koplopers hadden een voorsprong van twaalf en een halve minuut op de groep der favorieten. Na een spannend duel met Bettiol op de slotklim werd Matthews de meer dan verdiende winnaar. De Australiër en de Italiaan zitten bij geen enkele deelnemer meer in de ploeg en het zijn Erik en Robbert die met Pinot vandaag de beste zaak doen.

In de algemene rangschikking heeft deze rit een kleine aardverschuiving teweeggebracht. Niels is de nieuwe geletruidrager; Erik en Piet volgen op 1'37". 

Erik leidt de No Change en telt daar een voorsprong van 1'06" op Johan.

Ike werpt zich op als de Wout Van Aert van het puntenklassement: zijn voorsprong op Ruben bedraagt 26 punten, Dominique volgt als derde al op 38 punten.

Geen wijzigingen in de top van het bergklassement: Vincent behoudt de bollentrui.

Ook de Combiné blijft in handen van Vincent, maar zijn voorsprong is geslonken tot 6 punten op Norman.

De etappe van morgen is in principe voor de spurters, maar samen met de parcoursbouwers hoop ik op waaiervorming in de finale...

13. Le Bourg d'Oisans - Saint-Étienne 193 KM

Geen monsterontsnapping, wel een heel mooie kopgroep die zich vormde op weg naar St.-Etienne. Zoals verwacht was Pedersen aan de finish de snelste. 27 deelnemers hebben de Deen in hun ploeg en op vier deelnemers na had iedereen iemand mee in de vlucht van zes. De tijdsverschillen blijven vandaag dus beperkt.

Geen wijzigingen in de top drie van de algemene rangschikking en het puntenklassement. In de No Change heeft Marc nu wel een voorsprong van 2'26" op Jon.

 In het bergklassement wordt fel strijd geleverd: Vincent neemt de leiding, Norman volgt op 3 punten, Björn op vier en Martijn op zes.

In de Combiné heeft Vincent een voorsprong van 12 punten op Marc.

Morgen opnieuw een rit voor aanvallers en punchers. Finish in Mende op de Monteé Jalabert, een klim van 3 km à 10,2%.

12. Briançon - Alpe d'Huez 165 KM

Briljante actie van Pidcock! Vanuit het peloton vocht hij zich terug in de kopgroep en zette tijdens de slotklim de kroon op het werk. Twaalf deelnemers hebben Pidcock nog in hun ploeg staan, waaronder ook Marc die meteen de nieuwe leider is in de algemene rangschikking. De tijdsverschillen beginnen op te lopen: Wim V. is tweede op 24 seconden, Niels volgt als derde op ruim 1 minuut.

Het straffe is dat Marc tot hiertoe nog geen enkele eigen selectie deed en dus ook de leiding heeft in de No Change. Jon staat tweede in de No Change op 1'46". 

Ike voert het puntenklassement aan en heeft een voorsprong van 24 punten op Dominique.

De bollentrui wisselt opnieuw van schouders: Martijn is de nieuwe leider, hij heeft één punt meer dan Vincent; Björn volgt op drie punten en Norman op vier. 

Vincent is de nieuwe leider in de Combiné: met een 9de plaats in de algemene rangschikking, een 8ste plaats in het puntenklassement en een 2de plaats in het bergklassement, scoort hij 19 punten en doet daarmee 13 punten beter dan Erik en Marc.

De zware Alpenritten liggen achter ons en de klassementsmannen zullen elkaar morgen wat rust gunnen. Geen rust echter voor de deelnemers aan het Tourspel, want deze overgangsetappes zijn ideale gelegenheden voor een monsterontsnapping en dan kan je maar beter mee zijn....

11. Albertville - Col Du Granon Serre Chevalier 152 KM

Vingegaard zorgt voor een spectaculaire ommekeer in een adembenemend mooie etappe. Was het een hongerklop of is er meer aan de hand bij Pogacar? 25 deelnemers hebben Vingegaard in de ploeg, waaronder Benjamin die ook in het Tourspel voor een ommekeer zorgt en de nieuwe leider is in de Algemene Rangschikking. Kevin volgt op 22 seconden.

Chantal had Vingegaard ook in de ploeg maar verkoos om via eigen selectie Barguil te spelen, waardoor ze aan de leiding komt in het bergklassement met 53 punten. Benjamin is tweede met 5 punten minder.

Ike blijft in het bezit van de groene trui. Ruben komt iets dichterbij en volgt nu op 24 punten.

Johan blijft koploper in de No Change met nog steeds een voorsprong van 6 seconden op Ike.

Met de opgave van van der Poel zijn er toch al zes deelnemers die - zonder extra vervangingen op de derde rustdag - niet in Parijs zullen raken met nog een renner in koers.... In de tweede Tourhelft wordt deze blessurelast een extra element om rekening mee te houden!

De etappe van vandaag was misschien wel de zwaarste, zeker met de manier waarop gekoerst werd, maar de rit van morgen - met aankomst boven op Alpe d'Huez - is ongetwijfeld de meest tot de verbeelding sprekende. Wil een klassementsman zich tot winnaar kronen op deze iconische berg of zal het een aanvaller zijn aan wie de eer wordt gegund?

10. Morzine Les Portes Du Soleil - Megève 148 KM

Een ruime kopgroep kreeg een ruime voorgift en aan het eind bleek Magnus Cort de sterkste. Ike en Peter L hebben de winnaar in hun ploeg. De eerste etappe die er echt wel inhakte voor wat de Tourspelklassementen betreft. Verrassend genoeg had zowat de helft van de deelnemers niemand mee in de 25-koppige ontsnapping, waardoor ze om en bij de 9 minuten verliezen.

Johan ontvangt zijn tiende gele trui, maar Ike is tot op 6 seconden genaderd. Idem voor het No Change klassement.

Ike neemt de groene trui over van Ruben en heeft een voorsprong van 29 punten uitgebouwd.

Otto behoudt de bollentrui maar Benjamin volgt nu op 1 punt.

Benjamin staat alleen aan de leiding in het Combiné-klassement.

Morgen een loodzware bergrit met aankomst op de Col du Granon, een col buiten categorie. Laat het verzwakte UAE team opnieuw een troep aanvallers wegrijden of zetten de klassementsmannen de puntjes op de i?

TWEEDE RUSTDAG

In totaal werden 17 vervangingen bij 12 deelnemers doorgegeven. Een overzicht is te vinden op de pagina "Eigen selecties en Vervangingen". Dit zorgt voor de nodige verschuivingen in diverse klassementen.

In de kop van de Algemene rangschikking vallen Chantal en ik weg: Johan heeft nu een voorsprong van 11 seconden op Ruben.

Het belooft in elk geval erg spannend te worden de komende twee weken want in de top zes van het klassement tellen we drie ex-winnaars van het Tourspel: Ruben (2021), Benjamin (2020) en Peter V. (2018 en 2019).

Ruben voert het puntenklassement aan en heeft een voorsprong van 12 punten op Dominique.

Otto blijft leider in het bergklassement en telt er twee puntjes meer dan Benjamin.

Benjamin en Ike delen de koppositie in de Combiné-rangschikking.

De No Change rangschikking is op deze tweede rustdag verder uitgedund tot 19 deelnemers die nog in aanmerking komen. Johan heeft er nog steeds een voorsprong van 38 seconden op Erik en Ike.

Morgen een rit met wat gezapig klimwerk en een aankomst boven op een col van tweede categorie. Een mooie kans voor de aanvallers. Laat UAE het dit keer lopen of houden ze de tijdsverschillen opnieuw binnen de perken?

9. Aigle - Châtel Les Portes Du Soleil 193 KM

Prachtige solo van Bob Jungels! Otto is de enige die de Luxemburger in zijn ploeg heeft en dit levert hem de leidersplaats in het bergklassement op.

Johan mag de rustdag in met geel en in de No Change breidt hij zijn voorsprong uit tot 38 seconden.

Ruben behoudt de groene trui, maar de leidersplaats in de Combiné is nu voor Chantal.

Nog voor de start van deze negende rit vielen er enkele voor het Tourspel belangrijke opgaves te noteren: Asgreen (14 ploegen), Guerreiro (21 ploegen) en Martin G. (12 ploegen). Eerder al waren Haig en Vermaerke uit koers verdwenen.

Benieuwd tot welke vervangingen dit zal leiden....

Maandagavond volgen de nieuwe klassementen die rekening houden met de gedane vervangingen.

Linksboven: Jungels in de aanval. Rechtsboven: Cort weet dat hij de bolletjestrui zal moeten afgeven

Onder: UAE houdt de tijdsverschillen beperkt

(Foto's @Joachim Verhaeghe)

Jungels kopie.jpg
Cort.jpg
UAE kopie.jpg

8. Dole - Lausanne 186 KM

Ook Van Aert heeft zijn tweede ritzege beet. 26 renners reden in dezelfde tijd over de finish, zodat er in de Algemene rangschikking en de No Change - behalve wat bonificatiegesprokkel - geen wijzigingen vallen te noteren: Johan blijft de onbetwiste leider.

Ruben blijft top in het puntenklassement en de Combiné.

In het bergklassement heeft Helmut zich bij de vijf andere koplopers gevoegd en leiden ze nu met zes.

Morgen twee cols van eerste categorie in de finale. Wordt het opnieuw een strijd tussen de klassementsmannen of krijgt een ruime kopgroep vrijgeleide?

 

 

Links: Aankomst in Lausanne: Van Aert haalt het vóór Matthews en Pogacar.

Rechtsboven: Jakobsen en Lampaert op weg naar hun hotel

Rechtsonder: Krijgen we in de tweede Tourweek een herboren Matthieu van der Poel te zien?

(Foto's @ Joachim Verhaeghe)

7. Tomblaine - La Super Planche Des Belles Filles 176 KM

Kämna de ongelukige; maar wat een mooie strijd tussen de twee beste klimmers uit deze Tour! Tweede ritzege op rij voor Pogacar. Qua tijdsverschillen in het Tourspel viel deze etappe goed mee, het blijft een secondenspel bovenaan de algemene rangschikking waar Johan nog steeds de touwtjes in handen heeft. Ook in de No Change blijft Johan leider.

Na de rit werd blijkbaar hard nagedacht over de eigen selectie, meer bepaald welke klassementsman in te leveren. Sommigen kozen Pogacar, anderen Vingegaard, nog anderen Roglic, Thomas, Bardet, Uran of Mas. 

De keuze voor Pogacar levert Ruben de groene trui en de Combiné op, en laat hem de bollentrui delen met Peter L., Chantal, Benjamin en Tristan.

Nog twee interessante etappes voor de volgende rustdag. Morgen richting Lausanne, echt wel een rit voor de aanvallers. Kwestie van vooraan een mannetje mee te hebben.....

WVA.jpg
Jakobsen.jpg
vdp.jpg
Pogacar.jpg
Vingegaard.jpg
Van Aert.jpg
Vanbaarle.jpg
asgreen.jpg

Boven: In de groep der favorieten: Pogacar (links) versus Vingegaard (rechts)

Midden: Van Aert neemt een snipperdag; hier in het gezelschap van ploegmaat Benoot, Bonnamour en Erviti.

Onder: Van Baarle en Guy Niv (links) - vroege vluchter Asgreen (rechts)

(Foto's @ DVDW  - Dirk Vandewalle)

6. Binche - Longwy 220 KM

Gele trui Van Aert toverde opnieuw een solo uit zijn hoed maar werd dit keer overruled door het peloton. Op het slotklimmetje was Pogacar duidelijk de sterkste. Opnieuw veel eigen selecties vandaag want driekwart van de deelnemers hebben de Sloveen nog in hun ploeg en een groot deel onder hen willen hem pas later uitspelen.

Johan gaat zijn zesde dag in het geel tegemoet en leidt ook het bergklassement samen met Dirk, Alex, Louis, Gavin en Vincent.

Johan voert ook nog steeds het No Change klassement aan en deelt de eerste plaats in de Combiné met mij.

Ruben en ik delen de koppositie in het Puntenklassement.

De tijdsverschillen bleven vandaag beperkt tot wat bonificatieseconden, maar morgen volgt een eerste aankomst bergop en zullen de rangschikkingen wellicht iets grondiger door elkaar geschud worden....

5. Lille Métropole - Arenberg Porte Du Hainaut 154 KM

Een dag vol hectiek en drama met Clarke als verrassende winnaar. Peter L is de enige deelnemer met Clarke in de ploeg en maakt een mooie sprong naar de 5de plaats in de algemene rangschikking. Pogacar reed een sterke finale en eindigde dicht waardoor een pak deelnemers opnieuw met een eigen selectie voor de dag kwamen, om de tweevoudig Tourwinnaar nog wat te sparen.

Johan blijft in het geel en voert ook nog steeds de No Change rangschikking aan, maar de andere truien heeft hij moeten afstaan.

Het groen is nu in handen van Benjamin, Ruben en mezelf en in de Combiné heb ik 2 punten voorsprong op Johan en Ruben.

4. Duinkerke - Calais 171 KM

Van Aert pakt uit met een bijzonder sterk nummer en verstevigt zijn gele en groene trui. 

24 deelnemers hebben de Belg nog in hun ploeg en vier onder hen durven het aan hem nog wat langer op de bank te laten zitten. Misschien weten we morgen al of deze tactiek de beste is!

Ook Johan verstevigt zijn gele trui en heeft nu een voorsprong van 7 seconden op Dirk.

In het puntenklassement delen Johan, Dirk en Dominique de leiding.

In het bergklassement zijn eindelijk de eerste puntjes binnen: de 20 deelnemers die Van Aert speelden delen de leiding dankzij het punt dat hij pakte op de laatste klim.

In de algemene rangschikking staat iedereen nog binnen de minuut en de anciens weten dat het Tourspel dus nog moet beginnen. De rit van morgen zorgt misschien al voor iets meer afscheiding....

3. Vejle - Sonderborg 182 KM

Na drie jaar wint Groenewegen opnieuw een etappe in de Tour. De twee hoofdrolspelers bij de dramatische val in de Ronde van Polen hebben nu elk een sprint gewonnen. Van Aert is voor de derde dag op rij tweede geworden, wat opnieuw voor heel wat eigen selecties zorgde bij deelnemers die hem willen sparen voor later.

De massasprints van de voorbije dagen hebben de rangschikkingen niet echt overhoop gegooid, Johan blijft de spits afbijten. In het puntenklassement zijn er nog vier leiders: Johan, Cyriel, Dirk en Dominique.

 

2. Roskilde - Nyborg 202 KM

Geen waaiers op de brug, wel een pak valpartijen in volle finale. Jakobsen maakte zijn favorietenrol waar. 52 deelnemers hebben hem in hun ploeg staan zodat er in de klassementen van het Tourspel weinig verandert.

Johan blijft leider in de algemene rangschikking, de Combiné en de No Change en deelt de groene trui met Dirk, Jon, Henriette, Cyriel en Dominique. Wat het bergklassement betreft, is er voorlopig niemand die zijn/haar nek uitsteekt.

1. Kopenhagen - Kopenhagen (ITT) 13 KM

                                            Nyhavn                                                                                   Zicht op Christianshaven vanuit de toren van de Vor Freisers Kirke

Lampaert zorgt voor de verrassing van de dag en verslaat Van Aert, Pogacar en Ganna!  Zeven deelnemers hebben Lampaert in hun ploeg staan en doen daarmee een uitstekende zaak. Johan neemt de gele trui over van Benny.

Veel eigen selecties vandaag van spelers die Van Aert nog even willen opsparen. Hierdoor is het No Change klassement al uitgedund tot 33 deelnemers.

Vliegende Start

Benny maakte de meest originele keuzes bij het samenstellen van zijn ploeg en mag in Kopenhagen starten met de gele trui. We moeten het dan ook toegeven: een ploeg zonder Van Aert en van der Poel is wel gedurfd!

Zoals verwacht bleven de tijdsverschillen beperkt tot minder dan een halve minuut en zal dit eerste klassement nauwelijks een invloed hebben op het eindresultaat.

 

bottom of page