top of page
  • Foto van schrijverWim Callewaert

Wielrenner Primoz Roglic is nooit schansspringer geweest (Erik van Wijk)


Er is opschudding in de wielerwereld nadat de vader van Primoz Roglic bekend heeft gemaakt dat de renner vroeger nooit schansspringer is geweest. Hij verklaarde dat de familie het verhaal heeft verzonnen om een hype rond de Sloveen te creëren en op die manier de kans op een profcontract te vergroten. De schansspringer die op de archiefbeelden te zien was, is zijn jongere broer Secundoz Roglic.


‘Primoz had moeite om vanuit het amateurcircuit door te breken tot bij de profs’, vertelt zijn vader. ‘Toen Secundoz een zware val maakte vielen de inkomsten weg en hadden we een alternatief nodig. We konden Primoz niet meer blijven sponsoren en dus besloten we een hype te creëren rond zijn persoon. Op die manier werd het direct veel interessanter voor ploegen om hem een kans te geven. De hype betekende extra publiciteit’.


Spijt van de actie heeft het gezin niet. ‘Het is een leugentje om bestwil geweest’, geeft vader aan. ‘Uiteindelijk is het voor alle partijen goed uitgedraaid en maakt Primoz nu een mooie carrière als ronderenner. Na de recente successen hebben we besloten om de waarheid naar buiten te brengen. Op die manier kan Secundoz ook weer verder met zijn leven. Die jongen heeft zich de afgelopen jaren moeten wegstoppen om geen twijfels over de schansspringhistorie te laten ontstaan’.


Het verrassende schansspring verhaal van Roglic was telkens weer een favoriet bij de wielercommentatoren om de saaie eerste uren van lange etappes te overbruggen. Dat kan nu dus de prullenbak in. Enkele commentatoren van de oude stempel overwegen om een klacht in te dienen omdat een aanpassing voor hun fichenbak noodzakelijk is. Het gebruik van typex is tegen hun principes wat ervoor zorgt dat een volledig nieuwe fiche geschreven moet worden.


Sinds de bekendmaking worden ook andere wielerhypes in vraag gesteld. Zo zouden enkele journalisten het geboortecertificaat van Remco Evenepoel hebben opgevraagd.

146 weergaven0 opmerkingen

Commentaires


bottom of page